Ούς ο θεός συνέζευξεν...

Βασίλης Γκουρογιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ούς ο θεός συνέζευξεν...

Έβλεπα στην οθόνη τον Πρωθυπουργό να συνδιαλέγεται σε κλίμα απέραντης ευτυχίας-σχεδόν μαγεμένος θα έλεγα, με τον Αρχιεπίσκοπο ανακοινώνοντας από κοινού τις αποφάσεις για τον διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας.

Δεν είμαι καχύποπτος αλλά η εκατέρωθεν ευτυχία και οι αμοιβαίες ακραίες φιλοφρονήσεις δεν συνάδουν με ουσιαστική λύση ενός προβλήματος σιαμαίου εναγκαλισμού κράτους εκκλησίας από την εποχή του βασιλιά Όθωνα και των Βαυαρών συμβούλων του που ήταν και οι πρώτοι που προσπάθησαν να κηδεμονεύσουν την εκκλησία και να ρυθμίσουν τα της περιουσίας της. 'Η λοιπόν δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικό πρόβλημα ανάμεσα στο κράτος και την εκκλησία ή αν υπήρξε ήταν τόσο εύκολο στη λύση του που αδίκως μας άγχωναν τόσο χρόνια οι διάφορες επιτροπές που φρόντιζαν για τη λύση του. 'Η το πιο πιθανόν, τα πράγματα να είναι τόσο δύσκολα και περιπεπλεγμένα ώστε παραμένουν ως είχαν και απλώς έγινε μια πανηγυρική εξαγγελία λύσης του γόρδιου δεσμού. Φοβάμαι ότι αυτό συμβαίνει διότι ένας ουσιαστικός διαχωρισμός των συμφερόντων κράτους- εκκλησίας θα ήταν ανάλογο κατόρθωμα σα να μπορούσε να διαχωρίσει κάποιος τα νερά δυο ποταμών που έσμιξαν και να πάρει καθένα τα δικά του νερά πάλι πίσω!

Ας είμαστε βέβαιοι, αφού δεν έπεσε σπαθί ,ο γόρδιος δεσμός παραμένει και όλα τα άλλα είναι ένα ερωτικό χαδάκι προς αποπλάνηση ενηλίκων εκλογέων! Απλή ανάγνωση της συμφωνίας από κοινό νου μαρτυρεί ότι δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε και ότι απλώς ότι μεταβάλλεται ο τρόπος μισθοδοσίας των παπάδων και ενώ ως τώρα πιστώνονταν οι μισθοί τους στις τράπεζες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τώρα το κονδύλιο μισθοδοσίας θα κάνει μια άσκοπη βόλτα στο Γενικό Λογιστήριο της εκκλησίας και θα καταλήγει πάλι στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό ακέραιο και διασφαλισμένο.

Είναι μια συμφωνία – μη συμφωνία- που δεν θίγει κανέναν και δεν ωφελεί κανέναν από τους συμβαλλόμενους. Η πραγματική ρήξη θα ήταν αν κάτι γίνονταν όπως λ.χ. γίνεται με την εκκλησία της Κύπρου που έχει την περιουσία της και την εκμεταλλεύεται με τους όρους της ελεύθερης αγοράς και από τα έσοδα μισθοδοτεί το ιερατικό προσωπικό και λειτουργεί τα ιδρύματά της. Κάτι τέτοιο δηλαδή που επεχείρησε ο Κύπριος ιερωμένος Εφραίμ της Μονής Βατοπεδίου και πορευτήκαμε κάμποσα χρόνια με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου που η δικαιοσύνη το ανέδειξε ως μέγα σκάνδαλο και πάλι η ίδια αποφάνθηκε ότι δεν ήταν απολύτως τίποτε το επιλήψιμο! Ας μην ανησυχεί κανείς, δεν πρόκειται να υπάρξει διαζύγιο ανάμεσα στο κράτος και την εκκλησία, αυτός ο γάμος θυμίζει κάποιους άρρωστους γάμους που κρατούν ισόβια αλλά το ζευγάρι κάθε τρεις και λίγο τρέχει στους δικηγόρους χωρίς τελικά να χωρίζουν. Με την ιδιότητά μου του μαχόμενου δικηγόρου το έχω βιώσει κάποιες φορές. Έχω πάρει σύνταξη και ακόμα κάποιοι πελάτες μου χωρίζουν ίνα πληρωθεί το ρηθέν υπό των ιερών κειμένων ''Ους ο θεός συνέζευξεν... Τσίπρας μη χωριζέτω''.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider