Καλό μήνα και καλή τύχη

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καλό μήνα και καλή τύχη
Γιατί οι προσεχείς 30 ημέρες θα καθορίσουν τα επόμενα χρόνια

Ο μήνας που ξεκίνησε σήμερα είναι ίσως ο πιο σημαντικός των τελευταίων δεκαετιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού ανά τον κόσμο και ταυτόχρονα η πορεία της οικονομίας τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις τουλάχιστον των επόμενων μηνών αν όχι και ετών.

Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, ο Απρίλιος θα κρίνει πάρα πολλά. Προφανώς δεν μπορώ να γνωρίζω για τα του ιού, καθώς δεν εμπλέκομαι στα ιατρικά θέματα ούτε έχω το απαραίτητο υπόβαθρο. Αλλά όσον αφορά την οικονομία, είναι ξεκάθαρο ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Και εξηγούμαι: εφόσον η κατάσταση παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, αυτό σημαίνει ότι μέσα στον Απρίλιο θα αποκτήσουμε επιτέλους μια υποτυπώδη ορατότητα για τη συνέχεια. Θα ξέρουμε τι συμβαίνει στην Ιταλία, που προηγείται χρονικά στην πορεία του ιού αλλά και στην Κίνα, που δείχνει να επιστρέφει σε κάποιας μορφής κανονικότητα.

Το καλό σενάριο

Άρα, μέσα στον Απρίλιο, θα μπορούμε να κάνουμε με κάποια σιγουριά τις ανάλογες προβλέψεις και για την ελληνική οικονομία. Αυτό, στο αισιόδοξο σενάριο, σημαίνει ότι εντός του Μαΐου θα μπορούμε να δούμε μια σταδιακή άρση των μέτρων και άρα μια υποτυπώδη δημιουργία ΑΕΠ. Και αντίστοιχα, ότι μέσα στο Καλοκαίρι θα έχουμε έστω και κάποια τουριστικά έσοδα, με την οικονομία να παίρνει ρυθμό στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Προφανώς, αυτό μεταφράζεται σε σημαντική ύφεση για το 2020 και μεγάλο πλήγμα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Όχι όμως και σε οριστική κατάρρευση της οικονομία. Εάν δε συνδυαστεί με μια σειρά από μέτρα σε πανευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί σε ένα χρόνο από σήμερα να έχουμε επανέλθει στα προ κορονοϊού επίπεδα.

Αυτό είναι το καλό σενάριο. Υπάρχει όμως και το κακό, που λέει ότι το πράγμα τον Απρίλιο ξεφεύγει και τα μέτρα συνεχίζονται μέχρι το Μάιο ή και τον Ιούνιο. Άρα έχουμε πλήρη απώλεια της τουριστικής σεζόν, κάθετη πτώση του ΑΕΠ και διατήρηση της αβεβαιότητας. Τα αποτελέσματα στην οικονομία είναι προφανή.

Συνεπώς, οι επόμενες 30 ημέρες θα είναι το βαρόμετρο όχι μόνο του 2020 αλλά σίγουρα και του 2021. Και είναι κομβικό, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά να κάνει ό,τι του αναλογεί προκειμένου να στρέψουμε την κατάσταση προς το θετικό σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, για να παραφράσω τον τίτλο της γνωστής ταινίας, «καλό μήνα και καλή τύχη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider