Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αγορών το 2017

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αγορών το 2017

«Χρονιά των μετοχών» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2017 και όχι άδικα.

Δεν είναι τυχαίο πως ο χρόνος που σε λίγα 24ωρα εκπνέει «στιγματίστηκε» από τα απανωτά υψηλά ρεκόρ που κατέγραψε μεγάλος αριθμός μετοχών σε διεθνές επίπεδο. Και μάλιστα δεν πρόκειται για μεμονωμένα ρεκόρ, αλλά για επαναλαμβανόμενη τάση σε μηνιαία σχεδόν βάση.

Σε έναν πρώτο απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, στον αναπτυγμένο κόσμο, οι αγορές σε ΗΠΑ και Ιαπωνία κατέγραψαν καλύτερες επιδόσεις έναντι των ευρωπαϊκών αγορών.

Ποιοι ήταν όμως οι κλάδοι και οι μετοχές που «έλαμψαν» το 2017; Και αντίστοιχα ποιοι ήταν οι κλάδοι και οι μετοχές που δεν θα θέλουν να θυμούνται καν το έτος που φεύγει;

Ακολουθεί ένας συνοπτικός οδηγός των κερδισμένων και των χαμένων της χρονιάς που φεύγει.

ΗΠΑ

Ο S&P 500, ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, μετρά κέρδη σχεδόν 18% για το τρέχον έτος.

Κατά γενική ομολογία, η πλειοψηφία των κλάδων της αμερικανικής αγοράς σημείωσε αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις, με μεγάλο «χαμένο» της χρονιάς που φεύγει τον κλάδο της ενέργειας.

Στον αντίποδα, σε μεγάλο νικητή αναδεικνύεται ο τεχνολογικός κλάδος, συγκεντρώνοντας κέρδη άνω του 30%. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το 2017 ήταν η χρονιά των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Apple και η Amazon, με τις μετοχές της πρώτης να καταγράφουν άνοδο άνω του 50% φέτος και τις αντίστοιχες της δεύτερης να ακολουθούν με… αξιώσεις, συγκεντρώνοντας κέρδη άνω του 36%.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, ο ενεργειακός κλάδος κατέγραψε πτώση 9% τους τελευταίους 12 μήνες, ακόμη κι αν η τιμή του πετρελαίου, τύπου brent, κινήθηκε ανοδικά από τα 54 στα 63 δολάρια το βαρέλι.

Ευρώπη (και Μεγάλη Βρετανία)

Για το σύνολο του έτους που φεύγει, ο βρετανικός χρηματιστηριακός δείκτης, ο FTSE 100, κινήθηκε σχεδόν «μετριοπαθώς», καταγράφοντας άνοδο 8%. Από τους κλάδους που «έλαμψαν», ξεχώρισαν εκείνοι της βιομηχανίας και της μεταλλουργίας.

Αντίθετα, σε μεγάλο χαμένο της βρετανικής χρηματιστηριακής αγοράς αναδείχθηκε για το 2017 ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η μετοχή της BT Group κατέγραψε, τους τελευταίους 12 μήνες, απώλειες σχεδόν 25%, στη σκιά ενός σκανδάλου.

Αντίστοιχα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 συγκέντρωσε κέρδη 7,8% για το 2017.

Ασία (και Ιαπωνία)

Για το 2017, οι ασιατικές αγορές – συμπεριλαμβανομένης και της ιαπωνικής αγοράς – κατέγραψαν αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις, λαμβάνοντας ώθηση από τις ισχυρές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους 12 μήνες ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε άνοδο 16%, με μεγάλο «νικητή» τη μετοχή της εταιρείας αυτοματισμού Keyence, η οποία κατέγραψε άλμα 64% (!) για το 2017.

Σε ένα πιο γενικευμένο επίπεδο, ήτοι στη γκάμα των ασιατικών αγορών, ξεχώρισε η μετοχή της Tencent στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο… 112% (!) για το σύνολο του έτους που φεύγει. Υπενθυμίζεται εδώ πως η Tencent είναι η ιδιοκτήτρια του WeChat, της εφαρμογής μηνυμάτων που χρησιμοποιείται ευρέως στην Κίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider