Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα
Το τουρκικό νόμισμα μετρά απώλειες περίπου 20% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2020, καθώς ολοένα και αυξάνονται οι ανησυχίες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πραγματική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου διαπραγματεύεται η τουρκική λίρα, καθώς συνεχίζεται η ελληνοτουρκική ένταση.

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος Ahval, η τουρκική λίρα υποχωρούσε λίγο νωρίτερα κατά 0,2% στα 7,394 ανά δολάριο κι ενώ την περασμένη μόλις εβδομάδα άγγιξε νέο ιστορικό χαμηλό, υποχωρώντας στα 7,408 ανά δολάριο.

Διαβάστε επίσης:

Το τουρκικό νόμισμα μετρά απώλειες περίπου 20% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2020, καθώς ολοένα και αυξάνονται οι ανησυχίες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πραγματική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τόσο τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης – και δη τους χειρισμούς του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - όσο και τις προσπάθειες της κεντρικής τουρκικής τράπεζας να συγκρατήσει την πτώση της τουρκικής λίρας.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση του outlook της τουρκικής οικονομίας σε αρνητικό, από σταθερό προηγουμένως, επικαλούμενος την όξυνση του γεωπολιτικού κινδύνου. Ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση ΒΒ- για την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το βασικό επιτόκιο αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στην Τουρκία στο 8,25%, ενώ ο πληθωρισμός έχει «πιάσει» το 11,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider