Goldman Sachs: Τα εμπορεύματα βιώνουν το μεγαλύτερο «σοκ» από το 2008

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Τα εμπορεύματα βιώνουν το μεγαλύτερο «σοκ» από το 2008
«Η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή διεθνώς. Από την αναταραχή αυτή δεν μπορούν να ξεφύγουν ούτε τα εμπορεύματα», επισημαίνει ο Jeff Currie, στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs.

Αντιμέτωπες με το μεγαλύτερο «σοκ» από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 βρίσκονται οι αγορές εμπορευμάτων.

Όπως αναλύει η Goldman Sachs σε ειδική έκθεσή της, τα εμπορεύματα βιώνουν ένα πολύ μεγάλο «σοκ», σε όρους ζήτησης. Τόσο μεγάλο, μάλιστα, που θυμίζει εποχές 2008.

«Η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή διεθνώς. Από την αναταραχή αυτή δεν μπορούν να ξεφύγουν ούτε τα εμπορεύματα. Μάλιστα, η αναστάτωση που έχει προκληθεί θυμίζει την κρίση του 2008», επισημαίνει ο Jeff Currie, στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs, αρμόδιος για τις αγορές εμπορευμάτων.

Το οικονομικό χάος απειλεί το πετρέλαιο

«Καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα παγώνει διεθνώς, στη σκιά του κοροναϊού, η ζήτηση για πετρέλαιο μειώθηκε κατά… 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», διαπιστώνει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι το 2008, στο ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, η ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό» είχε συρρικνωθεί κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Η ζήτηση για αλουμίνιο και χάλυβα μπορεί να δεχθεί πρόσκαιρες πιέσεις, ωστόσο η ζήτηση για πετρέλαιο μπορεί να χαθεί μέσα στο οικονομικό χάος…», σπεύδει να προειδοποιήσει ο αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας.

Μάλιστα, προβλέπει πως η ζήτηση για πετρέλαιο δεν αποκλείεται να συρρικνωθεί περαιτέρω τις προσεχείς εβδομάδες, εάν η κατάσταση των κρουσμάτων σε Ευρώπη και Ασία επιδεινωθεί περαιτέρω. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το πετρέλαιο μετρά βουτιά 27% από τις αρχές του 2020.

Ανοσία στον κοροναϊό έχει ο χρυσός

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman Sachs, ο χρυσός είναι εκείνος που δείχνει να έχει ανοσία απέναντι στην ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού.

«Το πολύτιμο μέταλλο έχει ανοσία και ξεχωρίζει ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Θα συνεχίσει να λειτουργεί έτσι, μέχρις ότου ανασχεθεί η εξάπλωση του ιού», εξηγεί ο Currie και επισημαίνει πως «ο χρυσός προσελκύει τους ανήσυχους επενδυτές που γυρίζουν την πλάτη στις μετοχές».

«Ο χρυσός λειτουργεί σαν νόμισμα ύστατης λύσης και δεν υποφέρει όπως τα συμβατικά νομίσματα», σχολιάζει ο αναλυτής.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο χρυσός μετρά κέρδη 4,7% από τις αρχές του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider