Oxford Economics: Όλα τα σενάρια για την «επόμενη μέρα» της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Oxford Economics: Όλα τα σενάρια για την «επόμενη μέρα» της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών
Τι προβλέπει το βασικό σενάριο, το δυσμενές και το λιγότερο δυσμενές. Όλα όσα μπορούν να συμβούν σε οικονομία και αγορές.

«Η παγκόσμια οικονομία είναι πλέον πιο αδύναμη», παραδέχονται οι αναλυτές της Oxford Economics, διευρύνοντας τη λίστα των οικονομολόγων ανά τον κόσμο που στέλνουν «σήματα κινδύνου» για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ωστόσο, στην τελευταία ανάλυσή τους για το outlook της παγκόσμιας οικονομίας, οι αναλυτές της Oxford Economics επισημαίνουν ότι, παρά τα αρνητικά σινιάλα, υπάρχει ακόμη δυναμική για ανάπτυξη 2,7% της παγκόσμιας οικονομίας το 2019.

Και μάλιστα σημειώνουν ότι αυτό είναι το βασικό τους σενάριο.

Το πλέον δυσμενές σενάριο

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν καταρτίσει και πιο δυσμενή σενάρια για την παγκόσμια οικονομία και την πορεία των διεθνών αγορών, κατ’ επέκταση.

Ένα από αυτά τα δυσμενή σενάρια προβλέπει πως η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, η αμερικανική, αναμένεται να σημειώσει ραγδαία επιβράδυνση από το τρίτο τρίμηνο του 2019 και στη συνέχεια δεν αποκλείεται ακόμη και επιστροφή της σε υφεσιακό καθεστώς.

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση, τότε εταιρικά μεγέθη, επιχειρηματικά deals, αλλά και επενδυτικό κλίμα, θα οδηγηθούν σε ελεύθερη πτώση. Εάν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, τότε η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να οδηγηθεί σε «βουτιά» μέχρι και 30%. «Μέσα σε ένα χρόνο, οι ΗΠΑ θα έχουν βυθιστεί στην ύφεση, με τη Fed να προχωρά σε επιθετική μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις του σοκ», προβλέπει χαρακτηριστικά η Oxford Economics.

Το λιγότερο δυσμενές σενάριο

Οι αναλυτές της Oxford Economics διατυπώνουν και ένα λιγότερο δυσμενές σενάριο για την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο, ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται, καθώς οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 25% σε Κίνα και Μεξικό, αλλά και δασμούς 10% στην Ευρώπη. Απόρροια της επιβολής των δασμών αυτών είναι μια «βουτιά» της τάξης του 15% των αμερικανικών μετοχών.

Το θετικό σενάριο

Οι αναλυτές της Oxford Economics δεν τα «βλέπουν όλα μαύρα», ωστόσο. Σύμφωνα με το θετικό σενάριο που διατυπώνουν, η Κίνα λαμβάνει μέτρα τόνωσης της οικονομίας της, ο εμπορικός πόλεμος εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης και οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη αναλαμβάνουν δράση. Το επενδυτικό κλίμα, απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη, βελτιώνεται και οι αγορές παίρνουν την ανιούσα…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider