Με ισχυρές απώλειες άνοιξε η αγορά της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα, καθώς η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου τρομάζει την επενδυτική κοινότητα. Οι φόβοι για τον αντίκτυπο των εμπορικών διενέξεων στην παγκόσμια οικονομία «κοκκινίζουν» τα ταμπλό...

Λίγο νωρίτερα, η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τους δασμούς σε ορισμένες εισαγωγές αμερικανικών αγαθών, ως απάντηση στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να θέσει σε ισχύ, από την προηγούμενη Παρασκευή, νέους υψηλότερους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. Οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, o δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά 2,68% φτάνοντας τις 2.804,07 μονάδες. Ο Dow Jones σημειώνει βουτιά 2,72% στις 25,240.40 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 3,50% φτάνοντας τις 7.638,46 μονάδες. 

  • Στην αντεπίθεση περνά η Κίνα

Στην αντεπίθεση περνά το Πεκίνο, «ρίχνοντας» κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του εν εξελίξει εμπορικού πολέμου με την Ουάσιγκτον, η πορεία του οποίου τρομάζει τους επενδυτές. 

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, πως θα προχωρήσει στην αύξηση των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων. Οι νέοι, υψηλότεροι δασμοί, στο 25%, από 10% που είναι σήμερα, θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Ιουνίου.

Ειδικότερα, η Κίνα θα επιβάλει δασμούς σε συνολικά 5.140 αμερικανικά προϊόντα από την 1η Ιουνίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών.