Χρηματιστήριο: Απώλειες 4,9% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης σε 8 συνεδρίασεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Απώλειες 4,9% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης σε 8 συνεδρίασεις
Έντονο σφυροκόπημα επικρατεί στο Χρηματιστήριο στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις. Έχασε και τις 630 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Σερί 8 πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο την Τρίτη με τον Γενικό Δείκτη να πέφτει κάτω από τις 630 μονάδες.

Στις 8 πτωτικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει σωρευτικές απώλειες της τάξεως του 4,9% ενώ αντίστοιχα ο τραπεζικός δείκτης έχει «μαζέψει» απώλειες που φτάνουν το 11,88%.

Από τις τράπεζες τις υψηλότερες στις 8 πτωτικές συνεδριάσεις έχει καταγράψει η Τράπεζα Πειραιώς με 18,6% η Alpha Bank με 13,8% η Εθνική Τράπεζα με 10,8% και η Eurobank με 8%.

Ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη έκλεισε με απώλειες 0,23% στις 629,24 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 45,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 308 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε οριακές απώλειες 0,01%, στις 1.522,00 μονάδες, ενώ στο -0,64% έκλεισε ο Mid Cap και στις 817,58 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,52% στις 331,28 μονάδες. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε απώλειες 2,16% της Alpha Bank -1,49%, της Eurobank -1,41% και της Τράπεζας Πειραιώς -0,79% .

Το βάρος στη Σύνοδο Κορυφής

Ως μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ μπορεί να χαρακτηριστεί η Συνόδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου, καθώς οι προσδοκίες για την εύρεση μιας συμβιβαστικής πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό 2021-2027 είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Τα εμπόδια που εντοπίζονται αφορούν κατά βάση την ποσόστωση δανείων-επιχορηγήσεων, αλλά και τη σύνδεση των εκταμιεύσεων με ρήτρες και αυστηρούς όρους. Οι «Frugal 4» (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία) αλλά και χώρες που συντάσσονται στη γραμμή αυτών όπως η Φινλανδία ζητούν επιπλέον όρους (conditionality) και επιμένουν προς την κατεύθυνση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αναλάβει την επιτήρηση των μεταρρυθμίσεων ώστε να μην υπάρχει εμπλοκή της Κομισιόν. Ο κυρίαρχος ρόλος του Συμβουλίου που ζητά ο Βορράς ενέχει πολλές λεπτομέρειες και κρύβει πολλά «αγκάθια» καθώς μπορεί να μπλοκάρει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ενός κράτους αν δεν έχει σαφή κατεύθυνση. Παράλληλα πηγές αναφέρουν πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει και το ενδεχόμενο να δοθούν πρώτα τα δάνεια και μετά οι επιχορηγήσεις, ενώ οι εκταμιεύσεις θα έπονται της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, δημιουργώντας έτσι ένα ασφυκτικό πλαίσιο περιορισμένων κινήσεων και ελιγμών προς το Νότο, που δίνει μάχη με το χρόνο, την ύφεση και την πανδημία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider