Χρηματιστήριο: Νέο ανοδικό κλείσιμο με «ρεύμα» από ΔΕΗ και Πειραιώς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Νέο ανοδικό κλείσιμο με «ρεύμα» από ΔΕΗ και Πειραιώς
Σε μια συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας και τζίρου οι αγοραστές έδειξαν πως έχουν το «πάνω χέρι» στην αγορά με τη βοήθεια της ΔΕΗ αλλά και της συμφωνίας που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώ με την Intrum.

Με κέρδη έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κρατώντας αποστάσεις από το πτωτικό κλίμα των διεθνών αγορών. Σε μια συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας και τζίρου οι αγοραστές έδειξαν πως έχουν το «πάνω χέρι» στην αγορά και πως βλέπουν προοπτικές στην άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλε η μεγάλη άνοδος στην τιμή της μετοχής της ΔΕΗ (+11,80%) αλλά και η ανακοίνωση της συμφωνίας της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων της τράπεζας.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με κέρδη 0,79% στις 836,84 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 138,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 65,7 εκατ. τεμάχια. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 44 σημείωσαν κέρδη, 31 πτώση και 29 ήταν αμετάβλητες.

Σε αυτό συνέβαλε και η μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Σήμερα το δεκαετές ομόλογο αναφοράς σημείωσε απόδοση 2,85% σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου λήξης 2 Απριλίου 2024 διαμορφώθηκε στο 1,715%, στα χαμηλότερα επίπεδα από την έκδοση του.

Από τις δεικτοβαρείς μετοχές ξεχώρισαν η ΔΕΗ που έκλεισε στα 2,2260 ευρώ με άνοδο 11,80% και η Τράπεζα Πειραιώς που έκλεισε στα 2,9840 ευρώ με άνοδο 3,25%.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ τα διαγραμματικά δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά υπέρ ενός σεναρίου με αξιόλογο ανοδικό περιθώριο.

«Η διάσπαση και παραμονή των 790 μονάδων έβγαλε τον Γενικό Δείκτη σε μια ζώνη τιμών που η έλλειψη πρόσφατων σημαντικών ιστορικών κορυφών δημιουργεί προϋποθέσεις για άνοδο τουλάχιστον έως τις 890 μονάδες. Ενδιάμεσα η περιοχή των 850 μονάδων αποτελεί την μοναδική πιθανή ζώνη αντίστασης, η οποία όμως με βάση τις αναλογίες της πτώσης που έχει προηγηθεί από τις 890 έως τις 593 μονάδες θεωρείται μικρής σημασίας», αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

Ο ίδιος αναγνωρίζει πάντως πως το έως τώρα εύρος της διόρθωσης ήταν εξαιρετικά περιορισμένο για το μέγεθος της ανόδου που έχει προηγηθεί, ενδεχομένως το όριο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως βάση πλέον είναι οι 800 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider