ΟΠΕΚ και Ρωσία ωθούν προς τα κάτω την τιμή του πετρελαίου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΠΕΚ και Ρωσία ωθούν προς τα κάτω την τιμή του πετρελαίου

Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, ο ενδεχόμενος αποκλεισμός του Ιράν από τις διεθνείς αγορές και η πολιτική περιστολής της παραγωγής από την πλευρά του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας δεν ήταν αρκετά όπως φαίνεται για να συντηρήσουν «το φλερτ» του πετρελαίου με τα 80 δολάρια.

Τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το διεθνούς προέλευσης μπρεντ κατέγραψαν «απότομη βουτιά» πάνω από 2% καθώς η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ και η Ρωσία εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν την παραγωγή κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα με την τελική απόφαση να αναμένεται να ληφθεί στις 22 Ιουνίου κατά τη συνάντηση των μελών του καρτέλ στη Βιέννη.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκαν την Πέμπτη και συζήτησαν το ενδεχόμενο χαλάρωσης της συμφωνίας που είχε επιτευχθει μεταξύ μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ στο τέλος του 2016 για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως με σκοπό να μειωθεί η πλεονάζουσα ποσότητα στην αγορά και να δοθεί ώθηση στην τιμή του η οποία είχε πέσει κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Πλέον, θεωρείται ότι τα μέτρα αυτά έχουν αποδώσει και ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό και υπό το φόβο νέας κρίσης στην αγορά λόγω μείωσης -αυτή τη φορά- της παραγωγής εξετάζεται εκ νέου η συμφωνία με βάση τα νέα δεδομένα.

Ενισχυτικά στην απόφαση για αύξηση της παραγωγής λειτουργεί και η φθίνουσα παραγωγή στη Βενεζουέλα και το ενδεχόμενο αποκλεισμού του Ιράν από τη διεθνή αγορά εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων .

Οι ΗΠΑ δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη

Βαρύνουσας σημασίας στη μελλοντική διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου είναι και η αμερικανική παραγωγή από σχιστόλιθο, η οποία, υπό συνθήκες, λειτουργεί ως αντίρροπη δύναμη στα μέτρα περιστολής της παραγωγής που είχε επιβάλλει ο ΟΠΕΚ.

Οι ΗΠΑ εκμεταλλευόμενες την πτώση της τιμής που καταγράφτηκε τις τελευταίες ημέρες πρόσθεσαν 13 νέες εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Baker Hughes.

Οι εξέδρες έχουν φθάσει αυτή τη στιγμή στις 1059 και είναι αυξημένες κατά 151 σε σχέση με πέρυσι κάτι που προοιωνίζεται αύξηση της προσφοράς από την πλευρά της Αμερικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider