«Υψηλές πτήσεις» για το πετρέλαιο λόγω Σαουδικής Αραβίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Υψηλές πτήσεις» για το πετρέλαιο λόγω Σαουδικής Αραβίας

Το πετρέλαιο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών φλερτάροντας με τα 57 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, καθώς ο περιορισμός της προσφοράς και οι προσδοκίες για πτώση των αποθεμάτων των ΗΠΑ αντισταθμίζουν τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως.

Η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο για να περιορίσει τη δημιουργία αποθεμάτων. Παράλληλα, τα τελευταία στοιχεία για την παραγωγή στις ΗΠΑ αναμένεται να δείξουν ότι τα αποθέματα αργού υποχώρησαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι τα αποθέματα θα μειωθούν κατά 2,7 εκατ. βαρέλια. Η προοπτική επιπλέον οικονμικών κινήτρων στις Ηνωμένες Πολιτείες προσέφερε περαιτέρω υποστήριξη στις τιμές. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, υποσχέθηκε «τρισεκατομμύρια» για επιπλέον δαπάνες ανακούφισης από πανδημία.

Οι περικοπές της Σαουδικής Αραβίας αποτελούν μέρος της συμφωνίας του ΟΠΕΚ σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι παραγωγοί θα διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή τον Φεβρουάριο. Οι περικοπές ρεκόρ από το καρτέλ και τους συμμάχους του το 2020 βοήθησαν το πετρέλαιο να ανακάμψει από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο. Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν πιθανά περαιτέρω κέρδη.

Την Τρίτη το μεσημέρι (13.47 ώρα Ελλάδος), το αργό διαπραγματεύεται στα 53,07 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας άνοδο κατά 1,57% και το μπρεντ στα 56,62 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,72%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider