Τελ. ενημέρωση 14:30
Μετά από 4,3 ώρες συνεδρίασης ο τζίρος δε ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο, με την αγορά να υποχωρεί για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, κόντρα στο διεθνές ρεύμα, με αρκετά άτσαλες ρευστοποιήσεις κυρίως σε τράπεζες, την ευθύνη των οποίων έχουν οι market makers και η αγορά παραγώγων. Φυσικά δημιουργείται ο «θόρυβος» σε μια ρηχή αγορά που κάποιοι συνεχίζουν να κερδοσκοπούν και ειδικά σμπαραλιάζοντας τις τράπεζες.
Αρκετοί ήταν αυτοί που ανέφεραν πως η αγορά υποχωρεί καθώς το retail και Έλληνες θεσμικοί έπαιρναν κέρδη για να τοποθετηθούν στο placement των ΕΛΠΕ, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει την Πέμπτη. Η άποψη αυτή ωστόσο δεν έχει και μεγάλη βάση, καθώς το βιβλίο αναμένεται να καλυφθεί σε χρόνο ρεκόρ από ξένους αλλά και από Έλληνες θεσμικούς χωρίς να πιέζουν την αγορά τόσο άτσαλα. Ειδικά από τη στιγμή που για τις τράπεζες είναι overweight και τοποθετημένοι, δεν υφίστανται λόγος profit taking. Βέβαια τα αμοιβαία κεφάλαια των τραπεζών, έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση για να μπουν στο placement στα ΕΛΠΕ.
Το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς που αναδεικνύεται εκ νέου είναι το σαθρό market making και ο κερδοσκοπισμός πίσω από αυτό με κινήσεις arbitrage. Το παραγωγο έχει ένα premium και οι ίδιοι πουλάνε συμβόλαια και εν συνεχεία αγοράζουν μετοχές. Έδω, όταν το κλείνουν, αγοράζουν παράγωγο (απο το roll over της νέας σειράς) και πουλάνε μετοχές. Αυτό συνέβη και σήμερα, δημιουργώντας θόρυβο στο ταμπλό, ενώ παρέσυραν αρκετούς μικροεπενδυτές στο να ρευστοποιήσουν, φοβούμενοι τυχόν sell off και εγκλωβισμούς.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι ευρωαγορές κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα (ο DAX χτύπησε νέο υψηλό), ενώ και στη Wall Street μετά από ένα ήπιο profit taking στα mega caps, η αγορά συνεχίζει προς υψηλότερα.
Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί πως τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν μετά την αναβάθμιση από τη Fitch σε κορυφαίους δείκτες, καθώς για την ένταξη στον δείκτη Bloomberg Barclays, χρειάζονται δύο investment grade αξιολογήσεις από Moody's, Standard & Poor's και Fitch (ο στόχος επετεύχθη πλέον), για τον iBoxx χρειάζεται αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας κατά μέσο όρο από τους τρεις παραπάνω (επίσης) και για τον FTSE Russell χρειάζεται αναβάθμιση στη βαθμίδα «Α-» τόσο από τη Standard & Poor's όσο και από τη Moody’s (δεν έχει επιτευχθεί ακόμη).
Η Bloomberg Index Services θα εισάγει εκ νέου τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στα υψηλότερα benchmarks του παγκόσμιου χρέους από την 1η Ιανουαρίου 2024. Αναλυτικά, 17 ομολογιακές εκδόσεις ελληνικού κρατικού χρέους αξίας 73 δισ. ευρώ πρόκειται να εισέλθουν σε δείκτες που προορίζονται για χρέος που διαθέτει investment grade.
Στις ΗΠΑ το μομέντουμ είναι υπέρ των «ταύρων», ιδιαίτερα αφού η έκθεση JOLTS στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν στα 8,733 εκατομμύρια τον Οκτώβριο (αναμένονταν 9,3 εκατ.). Αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια και σήμαινε ότι η αναλογία ανοίγματος θέσεων εργασίας ανά άνεργο υποχώρησε στο μόλις 1,34. Αυτό είναι χαμηλότερο από το 1,8 πριν από έξι μήνες και μας φέρνει πιο κοντά στα επίπεδα πριν από την πανδημία γύρω στο 1,2. Αντιπροσωπεύει καλά νέα από τη σκοπιά της Fed, καθώς ήθελαν να δουν τη ζήτηση και την προσφορά εργασίας να επανέρχονται σε ισορροπία για αρκετό καιρό.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω και σήμερα όπως φαίνεται και σήμερα το ΧΑ συνεχίζει να κινείται στο τέμπο που θέλουν τα desk των market makers.
Ο ΓΔ καταγράφει παραμένει με σβηστές μηχανές καταγράφοντας νέες απώλειες 0,04% 1.269,86 μονάδες, με τον τζίρο στα τάρταρα καθώς δεν ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχωρεί 0,30% και στις 3.070,70 και με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί και σήμερα κατά 0,46% στις 1.045,65 μονάδες.
Στις τράπεζες, η Πειραιώς προσπαθεί να ορθοποδήσει με κέρδη 0,64%, τη στιγμή που με τζίρο μόλις 901 χιλ. η Eurobank διολισθαίνει κατά 1,24% στα 1,6295 ευρώ. Τα κέρδη έσβησε και η ΕΤΕ που παραμένει στα 6,10 ευρώ με την Alpha Bank στο -0,86%.
Την αγορά από την άλλη κρατά η ΕΕΕ με κέρδη 1,71% στα 26,24 ευρώ, όπως και τα ΕΛΠΕ στα οποία φτιάχνονται οι τιμές ενόψει του placement, καταγράφοντας άνοδο 2,28% στα 7,62 ευρώ.
Ήπια άνοδο για Aegean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τη ΔΕΗ στο 0,56%. Πτώση για Autohellas, Τέρνα Ενεργειακή και ElvalHalcor.
Κέρδη 1,14% για την Ελλάκτωρ και 0,91% για την Optima.