Τελ. ενημέρωση 14:00
Αντίδραση βγάζει το Χρηματιστήριο, προσπαθώντας συνέλθει άμεσα από την ισχυρή και βίαια πτωτική τροχιά στην οποία έχει μπει, με 5/6 αρνητικές τελευταίες συνεδριάσεις και 7/7 μέχρι στιγμής πτωτικά εβδομαδιαία κλεισίματα.
Η πολεμική σύρραξη στη Λωρίδα της Γάδας προκάλεσε νέο sell off χθες, όταν οι μεγάλες διεθνείς αγορές κράτησαν, και η Αμερική μάλιστα γύρισε και σε ένα εντυπωσιακό θετικό κλείσιμο. Δυστυχώς το ΧΑ, αποτελεί μια ρηχή αναδυόμενη αγορά, που κουνιέται αρκετά εύκολα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ακόμη, και παραμένει έρμαια των διαθέσεων των κερδοσκοπικών funds των αναδυόμενων αγορών. Χωρίς βάθος, γνώση, ψυχραιμία από το retail, οι επενδυτές πανικόβλητοι συνέχιζαν να καίνε χαρτιά, να πουλάνε με χαρακτηριστική ευκολία και να εγκλωβίζονται σε διάφορα γυρίσματα της αγοράς, αφήνοντας στην άκρη θεμελιώδη προοπτικές και επενδυτική βαθμίδα. Αυτοί που αυτές τις μέρες πούλαγαν απεγνωσμένοι από την ισχυρή πτώση της αγοράς, σήμερα τρέχουν να ανέβουν ξανά στο «άρμα» της ανόδου.
Όπως έχει αναφέρει πολλάκις το insider.gr, οι fully invested επενδυτές είναι αυτοί που στις περισσότερες περιπτώσεις πουλάνε μαζικά, γράφοντας υψηλές ζημιές. Άρα η διακράτηση ρευστότητας, οι σωστές επιλογές σε κρίσιμα σημεία και τα stops αποτελούν την τριάδα των εργαλείων στην οποία μπορούν να βασιστούν οι επενδυτές. Χωρίς βιασύνη και ειδικά σε φάσεις που η μεταβλητότητα χτυπάει κόκκινο.
Παράλληλα σημαντικό ρόλο έχει και το index arbitrage που κάνουν οι market makers καθώς η τιμολόγηση που γίνεται βλέποντας και το flow από τους ξένους, διαλύει κυριολεκτικά το retail που έχει στηρίξει την αγορά όλο αυτό διάστημα, κατάσταση που χρήζει προσοχής και διόρθωσης.
Ενδεικτικό πως στον χθεσινό πανικό «κάηκαν» και οι θετικές εξελίξεις στη Eurobank. Συγκεκριμένα, το τέλος μιας δεκαετίας (2013 – 2023) συνδεδεμένης με προβλήματα για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες και με την προσπάθεια για την ανασύνταξή τους, σηματοδοτεί η απεμπλοκή της Eurobank από τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επιπλέον, η πρώτη αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Eurobank δρομολογεί την επόμενη έξοδό του, από την Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για την Τράπεζα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ΤΧΣ (40,4%), η οποία θα διατεθεί τμηματικά. Τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει για τον τρόπο και τον χρόνο της αποεπένδυσης είναι πολλά, γεγονός ενδεικτικό της μεγαλύτερης δυσκολίας του εγχειρήματος, αλλά και των συνθηκών στις αγορές που πλέον επιβαρύνονται περαιτέρω από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής υποθέσεις εργασίας – δεδομένου ότι το ΤΧΣ δεν έχει καταλήξει σε αποφάσεις -, εξετάζεται η διάθεση του 20% των μετοχών της ΕΤΕ τον Νοέμβριο μέσω συνδυαστικής προσφοράς σε επενδυτές και διάθεσης μέσω Χρηματιστηρίου. Ειδικότερα, εξετάζεται ποσοστό 15% των μετοχών της ΕΤΕ να διατεθεί με τη μέθοδο του βιβλίου προσφορών σε επενδυτές του εξωτερικού και ποσοστό 5% να διατεθεί στη χρηματιστηριακή αγορά με πρόβλεψη για προτεραιότητα στην κατανομή των μετοχών σε όσους θα είναι ήδη στο μετοχολόγιο της ΕΤΕ κατά την εκκίνηση της διαδικασίας.
Ήδη οι αποδόσεις των ομολόγων που προκάλεσαν μεγάλη νευρικότητα στις μετοχές τις προηγούμενες ημέρες, υποχωρούν, με το αμερικανικό δεκαετές στο 4,65% και το Bund στο 2,77%, κάτι που συνεπάγεται πως οι επενδυτές υπό το πρίσμα και της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή επιστρέφουν στην ασφάλεια των ισχυρών ομολόγων. Το ράλι φαινόταν να επιστρέφει μετά από τα dovish σχόλια από τη Logan της Fed, ένα διάσημο γεράκι. Η Logan δήλωσε ότι οι υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχει μικρότερη ανάγκη για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της Fed, με τις χρηματοοικονομικές συνθήκες να γίνονται επίσης πιο αυστηρές και «σημαντικά τους τελευταίους μήνες».
Ο Barr της Fed πρόσθεσε περαιτέρω «dovish» στοιχεία, δηλώνοντας ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» «στην κατεύθυνση του πληθωρισμού προς την κατεύθυνση που θέλουμε» και «δεν επικεντρώνεται υπερβολικά σε έναν αριθμό που έρχεται».
Παράλληλα, το πετρέλαιο υποχωρεί με το WTI να βρίσκεται στα 85,78 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,64% και το Brent στα 87,57 με πτώση 0,66%.
Τα δεδομένα που αναμένεται να δημοσιευτούν σήμερα είναι αρκετά με αφετηρία τα επίπεδα αισιοδοξίας της αμερικανικής NFIB για τις μικρές επιχειρήσεις του Σεπτεμβρίου, τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό 1 έτους της Fed της Νέας Υόρκης και τις πωλήσεις χονδρικού εμπορίου Αυγούστου, καθώς και τη βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία.
Παράλληλα, σημαντική θετική εξέλιξη η μεγάλη επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς ανήλθε στο 1,6% από 2,7% τον Αύγουστο, όταν και είχε παρουσιάσει οριακή επιτάχυνση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτός είναι και ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των τιμών που έχει ανακοινωθεί από τον Ιούλιο του 2021, φέρνοντας τον δείκτη σε επίπεδα προ του «ξέφρενου» ράλι των τιμών του 2022.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 3,65% στις 1.151,82 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά προς ώρας τα 65 εκατ. ευρώ. Στο 4,14% ο FTSE 25 στις 2.819,06 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο 5,39% και τις 904,62 μονάδες.
Το ταμπλό πρασινίζει ευρύτερα, με τις τράπεζες σε θέση οδηγού. Συγκεκριμένα, ράλι 5,84% καταγράφει η Πειραιώς στα 2,754 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 5,02% και τα 5,214 ευρώ πλέον και την Alpha Bank στο 5,41% και τα 1,237 ευρώ. Ανοδικά και η Eurobank στο 5,51% και τα 1,4555 ευρώ.
Παράλληλα, ισχυρή αγοραστική αντίδραση σε ΔΕΗ που ενισχύεται κατά 5,49% στα 9,125 ευρώ, αλλά και σε ΕΛΠΕ στο 286% και τα 6,84 ευρώ. Ράλι για Μυτιληναίο στο 7,03% και τα 33,20 ευρώ, με την ΕΕΕ να ανεβάζει ρυθμούς όπως και η Viohalco και η ΕΛΧΑ.
Ισχυρό ράλι και για τη Cenergy που αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση με ισχυρό επενδυτικό πλάνο, με τα επίπεδα αποτίμησης που βρίσκονταν να αποτελούν ευκαιρία. Η μετοχή ήδη βρίσκεται στο 7,89% και τα 5,74 ευρώ.
Κέρδη 2,28% καταγράφει ο ΟΠΑΠ στα 15,26 ευρώ με την Aegean στο 4,83% και τα 9,99 ευρώ.
Αντίδραση βγαίνει και σε ΕΧΑΕ που έχει πιεστεί αρκετά, φτάνοντας πλέον στα 4,535 ευρώ με κέρδη 4,73%.