Οι ευρωαγορές «λύγισαν» υπό το βάρος των επιτοκιακών αυξήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωαγορές «λύγισαν» υπό το βάρος των επιτοκιακών αυξήσεων
Aπώλειες στην πλειοψηφία των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τις διαδοχικές τραπεζικές αποφάσεις για επιτοκιακές ανόδους.

Οι ευρωαγορές «κοκκίνισαν» καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων από μια σειρά κεντρικών τραπεζών που μεσολάβησε τα τελευταία 24ωρα, προεξέχουσας της Fed γιγάντωσε την πίεση και σκοτείνιασε το επενδυτικό κλίμα, μεσούσης και της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, αποστέλλοντας πάντως το μήνυμα ότι πιθανόν ο κύκλος των αυξήσεων βρίσκεται κοντά στο τέλος του. Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στην τραπεζική κρίση, ο Τζερόμ Πάουελ τόνισε πως οι πρόσφατες αναταραχές στο χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας, η κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank, μαζί με τα προβλήματα ρευστότητας των άλλων περιφερειακών τραπεζών, αποτελούν «μεμονωμένα προβλήματα». Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο ίδιος παραδέχτηκε πως παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδο και τόνισε πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στον στόχο της Fed του 2%».

Παράλληλα, σήμερα, σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), ακολουθώντας τη «γραμμή» των Κεντρικών Τραπεζών για νομισματική σύσφιξη, με σκοπό την αναχαίτιση της πληθωριστικής λαίλαπας. Η BoE, μετά το απρόσμενο «άλμα» που κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στη Βρετανία και με φόντο την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή, αύξησε τα επιτόκια στο 4,25%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Η Τράπεζα της Αγγλίας άνοιξε, ακόμα, «παράθυρο» για νέες αυξήσεις, εάν ο πληθωρισμός επιμείνει.

Ταυτόχρονα, το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί, πιθανότατα, να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού, αλλά με το μεγαλύτερο μέρος της νομισματικής σύσφιξης να έχει γίνει, απέστειλε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μάντις Μιούλερ. «Κοιτάζοντας το πόσο γρήγορα και απότομα έχουν λάβει χώρα οι αυξήσεις των επιτοκίων, σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, τολμώ να πω ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού βρίσκεται πίσω μας και τώρα είναι ώρα για να προσαρμοστούμε και να αντεπεξέλθουμε» σημείωσε ο ίδιος, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Τέλος, σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SVB) προχώρησε στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, στη σκιά των εξελίξεων γύρω από την Credit Suisse.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 απώλεσε 0,21% στις 446 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx ανέβηκε 0,27% στις 4.207 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,89% στις 7.499 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε οριακή πτώση 0,04% στις 15.210 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,11% στις 7.139 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε 0,16% στις 26.482 μονάδες.
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε στις 8.970 μονάδες με απώλειες -0,44%.

Ο τραπεζικός τομέας υποχωρούσε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, κλείνοντας τελικά στο -2,4%. Οι τράπεζες έκαναν ράλι την Τρίτη και σε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης της Τετάρτης προτού «καμφθούν» οι αντιστάσεις τους.

Οι μετοχές στον κατασκευαστικό και τον ενργειακό κλάδο αποδυναμώθηκαν περίπου επίσης κατά 1%, ενώ το ίδιο συνέβη και για τις μετοχές στον τομέα της τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί ορισμένοι CEOs της Silicon Valley δεν κατηγορούν την SVB για την κατάρρευσή της

«Κρύος ιδρώτας» για Τζακ Ντόρσεϊ: Νέα «βόμβα» από Hindenburg μετά τον Αντάνι – Γιατί σορτάρει τη μετοχή της Block

Bitcoin: «Πιθανόν σε νέα ιστορικά υψηλά φέτος» - Μπορεί να φθάσει τα 100.000 δολάρια;

gazzetta
gazzetta reader insider insider