Μικτά πρόσημα στην Wall Street μετά το «μούδιασμα» λόγω PMI

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος

Οριακές διακυμάνσεις καταγράφηκαν στη συνεδρίαση της Τρίτης στην αμερικανική αγορά, καθώς το «τέλμα» στο οποίο έχει περιέλθει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλα επενδυτικά ανοίγματα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, σημειώνοντας κέρδη 118 μονάδων ή 0,35% στις 33.748 μονάδες. Στον αντίποδα, ο διευρυμένος S&P 500 επέστρεψε στις χαμηλές πτήσεις, σημειώνοντας πτώση 0,07% στις 4.016 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε στις 11.334 μονάδες, με μικρές απώλειες 0,27%.

Σημειώνεται πως στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ένα τεχνικό ζήτημα προκάλεσε την διακοπή της διαπραγμάτευσης δεκάδων εισηγμένων, ενώ μεταξύ των τίτλων που επηρεάστηκαν ήταν οι NikeMcDonald’s και Morgan Stanley. Το πρόβλημα επιλύθηκε λίγα λεπτά αργότερα και οι συναλλαγές πραγματοποιούνται κανονικά.

Μάκρο

Σε έδαφος συρρίκνωσης παρέμεινε ο σύνθετος PMI της S&P Global για τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, αν και κατάφερε να «κερδίσει» σε σχέση με τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στο 46,6 από 45.

Οι επιχειρηματικές συνθήκες δεν βελτιώθηκαν καθώς η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες μειώθηκε για 4ο συνεχή μήνα.

Οι αρχικές εκτιμήσεις του οίκου για τον κλάδο των υπηρεσιών αυξήθηκαν σε υψηλό τριμήνου στο 46,6 από 44,7 τον Δεκέμβριο. Από την άλλη, ο κλάδος της μεταποίησης ανέβηκε στο 46,7 από το χαμηλό 31 μηνών στο 46,2 τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, κάθε μέτρηση κάτω του 50 συνιστά μια οικονομία σε επιβράδυνση.

Οι νέες παραγγελίες, ένας προάγγελος για τα μελλοντικά στοιχεία πωλήσεων, από τον Οκτώβριο και μετά μειώνονται. Η μείωση της ζήτησης έχει βοηθήσει την «χαλάρωση» του πληθωρισμού από το φθινόπωρο και μετά, αλλά το εργατικό κόστος και τα αποθέματα ενισχύθηκαν τον Ιανουάριο.

Εταιρικά νέα

Επιστροφή στην αυξητική τάση του αριθμού συνδρομητών κατέγραψε στο δ’ τρίμηνο η Verizon Communications, αν και το ετήσιο outlook που έδωσε για τα κέρδη είναι κατώτερο των προσδοκιών.

Σημαντικά κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της 3M στο δ' τρίμηνο του 2022, ενώ η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία προχώρησε και στην υποβάθμιση του guidance για το 2023. 

Καλύτερα από τα αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της Lockheed Martin αν και με μικρότερα κέρδη από πέρυσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. 

Μισθολογικές αυξήσεις που θα φτάσουν ως και το 17% δίνει σε χιλιάδες εργαζομένους της η Walmart, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός του λιανεμπορίου προσπαθεί να προλάβει ένα κύμα παραιτήσεων, εν μέσω της ήδη τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο.

Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της General Electric για το δ' τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η αμερικανική εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: