Οι βασικοί άξονες στρατηγικής του Κοντόπουλου με στόχο το rebranding του Χρηματιστηρίου

Ανδρέας Βελισσάριος

Τους βασικούς στόχους αλλά και τους άξονες γύρω από το πως θα γίνει πιο ελκυστικό το εγχώριο χρηματιστηριακό περιβάλλον και πως θα αντιστραφεί η τάση της χαμηλής ρευστότητας και των δημόσιων προτάσεων, έθεσε ο CEO της ΕΧΑΕ και πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους.

Ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε αρχικώς στην ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η εγχώρια αγορά έναντι της «βίαιης» πτωτικής κίνησης των μεγάλων διεθνών αγορών, στα περιορισμένα IPOs που έχουν υλοποιηθεί (αλλά με τα δύο IPOs να αποτελούν ένα καλύτερο, συγκριτικά, μέγεθος από το παρελθόν), αλλά και στη σημαντική άντληση κεφαλαίων που υπήρξε από εισηγμένες εταιρείες, τόσο μέσω των ΑΜΚ όσο και μέσω των ομολογιακών εκδόσεων. Όπως επισήμανε και ο ίδιος, κύριος στόχος του Χρηματιστηρίου είναι να αποτελέσει μια βασική πηγή άντλησης κεφαλαίων στηριζόμενο στις βάσεις των νέων εισαγωγών, του dual listing και των νέων εκδόσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις περαιτέρω προσπάθειες που πρέπει να γίνουν γύρω από την προβολή και την ενδυνάμωση της κεφαλαιαγοράς και την εκ νέου επιστροφή της στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών (γίνονται επαφές με την MSCI και τη FTSE).

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πέντε άξονες που θα στηριχθεί το Χρηματιστήριο θα αφορούν στην αύξηση των εσόδων από υφιστάμενες και νέες υπηρεσίες, στη βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου, στη βελτίωση της εξυπηρέτησης, στο να αποτελέσει η εγχώρια αγορά έναν κόμβο ψηφιακής καινοτομίας, αλλά και στο να «σπάσει ένας φαύλος κύκλος» όπως περιέγραψε ο κ. Κοντόπουλος, για την ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, μέσω θετικών εκπλήξεων, όπως για παράδειγμα μέσω της υλοποίησης από το ΧΑ μιας μεγάλης ιδιωτικοποίησης, αλλά και μέσω της παροχής κινήτρων για την αύξηση της διασποράς (κίνητρα μέσω διαφοροποιημένων χρεώσεων) και τη βελτίωση της τιμολογιακής πολιτικής. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό», όπως τόνισε ο κ. Κοντόπουλος, «να βρεθεί κάτι με αξία 1 - 2 δισ. ευρώ που θα περάσει στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου».

Να σημειωθεί πως ο όμιλος του Χρηματιστηρίου αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω τις υποδομές πληροφορικής, μέσω της παροχής μιας ψηφιακής πλατφόρμας, digital onboarding, την οποία θα μπορεί να διαθέσει προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες εντός των επόμενων μηνών.

Ο κ. Κοντόπουλος εστίασε και στην, όπως όλα δείχνουν, εισαγωγή του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο - αλλά και την ευρύτερη πρόσδεση της αγοράς με το μοντέλο των αποκρατικοποιήσεων - κίνηση που θα ενισχύσει τα μεγέθη της εγχώριας αγοράς και θα τονώσει το ευρύτερο επενδυτικό «story», μέσω της δυνατότητας συμμετοχής ενός μέσου επενδυτή στην ισχυρή δυναμική του εγχώριου τουριστικού κλάδου. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου αναφέρθηκε και στο σκέλος των διπλών εισαγωγών (dual listing) εστιάζοντας κυρίως στις ναυτιλιακές εταιρείες που βρίσκονται ήδη στη Wall Street και στα «unicorns» στο Nasdaq, τη στιγμή που οποιαδήποτε κίνηση προσέλκυσης εταιρειών θα πρέπει να γίνει, και γίνεται από κοινού, σύμφωνα με τον ίδιο, από το investment banking, το Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όχι μονομερώς.

Ως προς το σκέλος των περαιτέρω κινήσεων που θα πρέπει να γίνουν για την κινητοποίηση κεφαλαίων, η νέα διοίκηση αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εκμετάλλευση ακινήτων που ανήκουν στον ΕΦΚΑ μέσω της Κεφαλαιαγοράς με τη χρήση του μοντέλου των ΑΕΕΑΠ, σε κίνητρα για τη μείωση του κόστους παραμονής στις αγορές του Χρηματιστηρίου, αλλά και στην επέκταση των κινήτρων για επενδύσεις σε εταιρείες της Εναλλακτικής Αγοράς. Μάλιστα, η ενότητα της Εναλλακτικής Αγοράς κατέχει δεσπόζουσα θέση στη νέα στρατηγική της διοίκησης, καθώς δύναται να αποτελέσει «μοχλό» στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο με πιο ευέλικτα κριτήρια ένταξης και παραμονής.

Τέλος, στη βάση των δράσεων εξωστρέφειας της εγχώριας αγοράς, θα πραγματοποιηθεί στις 4 - 5 Οκτωβρίου το Roadshow της Wood & Co στη Νέα Υόρκη και στις 28 - 29 Νοεμβρίου το Roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο, όπου πιθανώς να συμμετέχουν και εταιρείες εκτός του Χρηματιστηρίου, ενώ αναμένεται να παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: