«Κράτησε» στο ήπιο profit taking το Χρηματιστήριο

Newsroom

Οι επερχόμενες αργίες (Μ. Τετάρτη, Μ. Παρασκευή, Δευτέρα του Πάσχα και Τρίτη) οδήγησαν αρκετούς επενδυτές στο να περάσουν από το ταμείο, αποκομίζοντας μέρος των κερδών των τελευταίων ημερών.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της προσφοράς που προέκυψε κυρίως στις τράπεζες απορροφήθηκε, ενώ και οι αποκοπές μερισμάτων (βλ. ΟΠΑΠ) μπορεί να πίεαν μερικώς τον ΓΔ, αλλά υπήρξε πλειάδα μετοχών που έδωσε το θετικό πρόσημο.

Στόχος του ΧΑ παραμένει η κατάκτηση των 1.500 μονάδων, έχοντας ως καταλύτες τα θετικά αποτελέσματα, τα ντιλς αλλά και το πιο θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις συστημικές τράπεζες προχώρησε η Eurobank Equities, επισημαίνοντας πως τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύονται οι μετοχές τους, δεν αντικατοπτρίζουν το βιώσιμο πλαίσιο των δεικτών απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE.

Η Χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση «buy» για τις τρεις εκ των τεσσάρων συστημικών (δεν αξιολογεί τη Eurobank) αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 2,41 ευρώ, από 2,23 ευρώ για την Alpha Bank, στα 10,37 ευρώ από 8,25 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 5,40 από 4,66 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (κορυφαία επιλογή της Eurobank Equities - ισχυρό track record σε επίπεδο εκτέλεσης του business plan και ελκυστικού προφίλ «risk - reward»).

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, όταν η αγορά κερδίζει 6% στον ΓΔ και 8% στον τραπεζικό με νέα υψηλά 13 ετών και μάλιστα προπορευόμενη από τους ξένους τότε μπορούμε να πούμε ότι ήταν από τις καλύτερες εβδομάδες του έτους. Οι Κασσάνδρες του προηγούμενου διαστήματος αναγκάστηκαν να μαζευτούν ενώ η οι πιθανότητες να υπάρξει short squeeze στην αγορά είναι αισθητές.

Τα δύο μεγάλα νέα της εβδομάδας ήταν η εξαγορά της EpsiloNet στα 650 εκατ. αποτίμηση. Μετά την Entersoft έχουμε ακόμα ένα μυθικό deal και μάλιστα με αμερικάνικα δεδομένα γεγονός που δείχνει ότι οι ξένοι βλέπουν ότι μπροστά μας τα επόμενα χρόνια έχουμε να δούμε μεγάλη ανάπτυξη Μπορεί ο κλάδος της πληροφορικής να έχει και τις καλύτερες προοπτικές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η υπόλοιπη οικονομία δεν θα ακολουθήσει. Αναγκαστικά μέρος της ρευστότητας του κλάδου τόσο από την Entersoft όσο και από την EpsiloNet ψάχνουν διέξοδο στις υπόλοιπες εισηγμένες του κλάδου. Το κακό είναι ότι χάσαμε δύο πολύ καλές εταιρίες από την ελληνική αγορά με τα private funds να φαίνεται ότι βολιδοσκοπούν αρκετές εταιρίες όχι μόνο στον εν λόγω κλάδο αλλά σε διαφορετικές κατευθύνσεις στην αγορά. Το δεύτερο νέο είναι ότι μαζί με τα αποτελέσματα του ο ΜΥΤΙΛ ανακοίνωσε και την παράλληλη εισαγωγή του τον επόμενο 1 ½ χρόνο στο LSE και τον FTSE100. Θα είναι η πρώτη φορά που ελληνική εταιρεία θα σηκώσει κεφάλαια και μάλιστα σοβαρού μεγέθους με παράλληλη εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο. Ένα ακόμα γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη που έχουν οι ξένοι στην ελληνική οικονομία και παράλληλα στις ελληνικές εταιρείες.

Τεχνικά πλέον και με νέα υψηλά ψάχνουμε τις 1500 μονάδες σε πρώτη φάση θυμίζοντας ότι έχουμε στόχο έτους την ζώνη του 1.600+. Το 1.415 - 1.420 γίνεται σημαντική στήριξη και πρώτο μέλημα του ΓΔ είναι να κλείσει πάνω από τις 1.470 μονάδες. Προσοχή βραχυπρόθεσμα στην ζώνη του 1.300 του τραπεζικού. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο θα μπορούσε να σκουιζάρει αρκετούς.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακές μεταβολές με οριακή άνοδο 0,03% στις 1.455,48 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 116 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 0,26% στις 3.534,50 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 1% στις 1.256,23 μονάδες. Υψηλότερα η μεσαία κεφαλαιοποίηση, με ώθηση από Intrakat, Intracom και Alumil. Οι δύο πρώτες κατέγραψαν ράλι άνω του 5%.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ισχυρή άνοδο 2,6% και νέα υψηλά κατέγραψε η «αθόρυβη» Τιτάν, φτάνοντας τα 29,55 ευρώ, με τη Jumbo 1,81% και τα 29,22 ευρώ, επίσης σε υψηλά 52 εβδ. Ράλι και νέα υψηλά και για την Cenergy στο 3,7% και τα 7,85 ευρώ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,7%, και την ΤΕΝΕΡΓ στο 0,77%.

Υπεραπέδωσε επίσης η ΜΟΗ, με κέρδη 2,18% στα 27,20 ευρώ, η Βιοχάλκο στο 2,29% και τα 5,80 ευρώ, όπως και η Aegean στο 1,81% και τα 12,36 ευρώ. Κέρδη αλλά σε ρηχά επίπεδα για τη Mytilineos (0,16%), ΟΤΕ (0,49%), ΕΕΕ (0,47%) που σκαρφάλωσε στα 30,08 ευρώ.

Από την άλλη, πιέσεις καταγράφηκαν σε ΔΕΗ (-1,22%), ΕΛΠΕ (-1,67%), ΟΠΑΠ (-3,47% - λόγω αποκοπής μερίσματος).

Στις τράπεζες, περισσότερο πιέστηκαν Πειραιώς και Alpha Bank που υποχώρησαν κατά 1,91% και 1,7% αντίστοιχα, με την ΕΤΕ στο -0,39% και τα 7,67 ευρώ και τη Eurobank στο -0,5% και τα 2,01 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.