Σε πολυετή υψηλά το πετρέλαιο και νέα άνοδος για το φυσικό αέριο στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε πολυετή υψηλά το πετρέλαιο και νέα άνοδος για το φυσικό αέριο στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία
Το ράλι διατηρείται, μετά και από τη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ+, για την παραγωγή του Απριλίου.

Τελευταία ενημέρωση 20.55

Σε πολυετή υψηλά συνεχίζουν να κινούνται οι ενεργειακές τιμές με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι τιμές του πετρελαίου παίρνουν και πάλι την ανιούσα, μετά από την απόφαση του OΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως από τον Απρίλιο, ενώ με μεγάλη αύξηση κινούνται και τα συμβόλαια του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απριλίου, ενισχύθηκαν 6,2% στα 110 δολάρια ανά βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Μαΐου, ενισχύθηκαν 6,6 στα 111,96 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2014.

Τα συμβόλαια φυσικού αερίου της Ευρώπης TTF, παράδοσης Απριλίου, στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, ενισχύονται 37,27% στα 167 ευρώ ανά MWh, ενώ χθες είχαν κλείσει στα 121,67 ευρώ ανά MWh.

«Δεν υπάρχει ανάπαυλα. Αυτή είναι μια δραματική στιγμή για την αγορά, τον κόσμο και τα αποθέματα», δήλωσε στο CNBC ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital. «Είναι σαφές ότι ο κόσμος θα πρέπει να αντισταθεί στη Ρωσία αποκλείοντας τις εξαγωγές πετρελαίου της», πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι πετρέλαιο που η αγορά δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει. Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας αντιστοιχούν στο 8% της παγκόσμιας προσφοράς.

«Οι τιμές του αργού δεν μπορούν να σταματήσουν να ανεβαίνουν, καθώς μια πολύ σφιχτή αγορά πετρελαίου θα αντιμετωπίσει πιθανότατα περαιτέρω κίνδυνο στα αποθέματα, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην Oanda. «Το αργό brent θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 120 δολάρια εάν η αγορά πετρελαίου αρχίσει να πιστεύει ότι είναι πιθανό να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια».

Την Τρίτη, οι εντεινόμενοι φόβοι για διαταραχές στον εφοδιασμό των αγορών, εν μέσω της ένοπλης σύρραξης που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία, οδήγησαν το αμερικανικό West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης σε «άλμα» 8% στα 103 δολάρια/βαρέλι, παρά το γεγονός πως μία σειρά πετρελαιοπαραγωγών κρατών ανακοίνωσαν περαιτέρω διάθεση αποθεμάτων με στόχο την εξισορρόπηση των τιμών.

Tα κράτη μέλη του ΙΕΑ ανακοίνωσαν σχέδια για αποδέσμευση 60 εκατομμυρίων βαρελιών αποθεμάτων πετρελαίου, με τις ΗΠΑ να απελευθερώσουν 30 εκατομμύρια βαρέλια.

«Δεν το θεωρούμε επαρκή ανακούφιση», έγραψε η Goldman Sachs σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Σημειώνεται πως τόσο το WTI όσο και το Brent ξεπέρασαν τα 100 δολάρια την περασμένη Πέμπτη για πρώτη φορά από το 2014, ενώ έως τώρα φέτος έχουν σημειώνει άνοδο σχεδόν 40%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΕΑ: Αποδεσμεύονται 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως για την αποκλιμάκωση των τιμών

ΗΠΑ: Αποδεσμεύουν 30 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για το περιορισμό της διαταραχής στον εφοδιασμό

Σε νέα ρεκόρ οι τιμές σιταριού και αραβοσίτου στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider