Αγορές | Forex

Τουρκία: Σε νέα ιστορικά χαμηλά η λίρα μετά τις «απειλές» Ερντογάν σε 10 ξένους πρέσβεις

Newsroom

Νέες απώλειες που αγγίζουν το 1,6% καταγράφει το πρωί της Δευτέρας η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος με το δολάριο ΗΠΑ, καθώς οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο 10 ξένους πρεσβευτές στην γειτονική χώρα, οδηγεί την λίρα σε νέα ιστορικά χαμηλά, για τρίτη φορά σε τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, μετά τις ισχυρές απώλειες της Κυριακής, η ισοτιμία λίρας-δολαρίου διαμορφώνεται στις 9,7552 λίρες, με τους επενδυτές να εκτιμούν πως η στάση Ερντογάν θα δημιουργήσει αναταράξεις στην αγορά και θα φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την οικονομία της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε νέα μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης στο 16%, από το 18% που είχε διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ το δεκαετές ομόλογο ενισχύθηκε άνω του 20%.

Πλέον, ο κίνδυνος η λίρα να φτάσει στο επίπεδο των 10 ανά δολάριο πριν από το τέλος του έτους θεωρείται από τους αναλυτές κάτι παραπάνω από ορατός, αφού η τουρκική κεντρική τράπεζα συγκλόνισε την αγορά με μείωση των επιτοκίων διπλάσια από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Το ψυχολογικά σημαντικό όριο «είναι τώρα προσιτό», δήλωσε ο Per Hammarlund, της Skandinavska Enskilda Banken. Οι επενδυτές σε options συμφωνούν: υπάρχει πλέον πάνω από 60% πιθανότητα η λίρα να αποδυναμωθεί στα 10 πριν από τον Ιανουάριο, δείχνουν στοιχεία του Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: