Αγορές | Αναλύσεις

Τι «βλέπουν» σε αγορές μετοχών και εμπορεύματα UBS και Jefferies

Ανδρέας Βελισσάριος

Περαιτέρω δυναμική στις αγορές μετοχών στη βάση του «reflation trade» (στάδιο «αναθέρμανσης» της οικονομίας και σημείο καμπής προς την κανονικότητα), αναμένει η UBS, παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» του στελέχους του κορονοϊού και την πιο άνιση, πιθανώς, οικονομική ανάκαμψη.

Καθοριστικός φυσικά, είναι ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων (βασικό σενάριο της UBS), καθώς μπορεί τα κρούσματα να αυξάνονται από τη μία, αλλά από την άλλη, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται παραμένει σε πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας, επιτρέποντας ουσιαστικά ένα περαιτέρω άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων στο β' εξάμηνο, εν μέσω της συνεχιζόμενης διάθεσης εμβολίων.



Έτσι, ο ελβετικός οίκος διατηρεί τη θετική του σύσταση για το σκέλος των μετοχών, αναμένοντας αύξηση 38% στα εταιρικά κέρδη σε παγκόσμια κλίμακα φέτος και 10% το 2022. Για τις εισηγμένες στον S&P 500 αναμένει αύξηση 40% στα εταιρικά κέρδη για το 2021 με το consensus για 10% αύξηση το 2022 να είναι πιθανό να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Υπό αυτό το πρίσμα, η UBS στο βασικό της σενάριο, αυξάνει την τιμή στόχο για τον S&P 500 στις 4.650 μονάδες, για τους επόμενους 12 μήνες, στις 4.550 μονάδες για τον Stoxx 50 και στις 2.150 μονάδες για τον δείκτη Topix στην Ιαπωνία.

Για τον χρυσό αναμένει υποχώρηση προς τα 1.600 δολάρια ανά ουγγιά στους επόμενους 12 μήνες, ενώ για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου αναμένει πως θα κυμανθεί προς το 1,15. Επιπλέον, για τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα με investment grade, οι αποδόσεις θα κινηθούν υψηλότερα στις 70 μ.β spread (από 61 μ.β. σε spot), τη στιγμή που για τα ομόλογα υψηλής απόδοσης (high yield) οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν ελαφρώς στις 300 μ.β (από 305 μ.β σε spot).

Επίσης, κατά τη UBS, δικαιολογείται μια συνεχιζόμενη risk-on διάθεση στις αγορές μετοχών με έμφαση σε τομείς (ενέργεια και χρηματοοικονομικά) και περιοχές (αναδυόμενες αγορές, Ασία) που επωφελούνται περισσότερο από το reopening. Περαιτέρω δυναμική, αναμένεται να προσφέρουν πλέον τα mid-caps, και σε μικρότερο βαθμό τα small-caps (μείωση έκθεσης) που ηγήθηκαν του αρχικού σταδίου ανάκαμψης.

Από τη δική της μεριά, η Jefferies διατηρεί τη «bullish» θέση της για τις αμερικανικές μετοχές, προτιμώντας ωστόσο τις ευρωπαϊκές αγορές και την Κίνα. Έτσι, αναμένει «έκρηξη» των εταιρικών κερδών ανά μετοχή (EPS) των εισηγμένων που απαρτίζουν τον δείκτη Stoxx 600 κατά 67% για τη φετινή χρονιά και κατά 22% για το 2022 σε ετήσια βάση, ενισχύοντας κατά 10% την εκτίμησή της για την πορεία του δείκτη στις 500 μονάδες (για το 2021). Η εικόνα του αμερικανικού οίκου αντικατοπτρίζει το πλήθος των μετοχών, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών, με υψηλή απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών (FCF), χαμηλό δείκτη PEG (δείκτης P/E προς ρυθμό αύξησης κερδών) και θετικές αναθεωρήσεις σε EPS και τιμές στόχους, που εξακολουθεί να παραμένει ευρύ.

Έτσι, οι αναλυτές του οίκου αναμένουν πως ο μέσος όρος κερδών ανά μετοχή για τον S&P 500 θα διαμορφωθεί στα 200 δολάρια από 180 δολάρια που εκτιμούσαν προηγουμένως, αυξάνοντας την τιμή στόχο για το δείκτη στις 4.350 μονάδες από 4.200 μονάδες για τη φετινή χρονιά. Αντίστοιχα για τον Russell 2000, ο μέσος όρος κερδών ανά μετοχή θα φτάσει τα 92 δολάρια, με την τιμή στόχο για τον δείκτη τις 2.450 μονάδες. Κλάδοι που προτιμά ο αμερικανικός οίκος είναι τα βιομηχανικά υλικά, η ενέργεια και μετέπειτα τα υλικά, ενώ αντιθέτως διατηρεί την ήπια «bearish» θέση της για το κλάδο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

 



Στο σκέλος των εμπορευμάτων, η Jefferies εκτιμά πως οι τιμές για το Brent θα διαμορφωθούν στα 67,60 δολάρια το βαρέλι το 2021 (από 61,60 δολ. που εκτιμούσε) και τα 65 δολάρια το βαρέλι το 2022 (από 62 δολ.), ενώ αντίστοιχα για το WTI, αναμένει πως θα φτάσει τα 64,90 δολάρια το βαρέλι (από 57,50 δολ. που εκτιμούσε) και τα 62 δολάρια (από 58 δολ. προηγουμένως) το 2022.

Σε αντίθεση με τη UBS, η Jefferies αναμένει πως ο χρυσός θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα το 2021, ήτοι στα 1.837 δολάρια ανά ουγγιά, φτάνοντας το 2022 στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: