Ethereum: Ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος της ενέργειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ethereum: Ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος της ενέργειας
Οι χρήστες και οι προγραμματιστές της πιο δημοφιλούς τεχνολογίας blockchain καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος ήδη από την εκκίνησή της.

Οι χρήστες και οι προγραμματιστές της πιο δημοφιλούς τεχνολογίας blockchain καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος ήδη από την εκκίνησή της. Τώρα υποστηρίζουν πως πρόσφατες καινοτομίες θα τους δώσουν επιτέλους τη δυνατότητα να μειώσουν δραστικά τη χρήση ενέργειας σε έναν χρόνο ή και λιγότερο.

Το Ethereum και ο πιο γνωστός αντίπαλός του, το bitcoin, λειτουργούν στη βάση ενός συστήματος «proof-of-work» που απαιτεί την αδιάκοπη λειτουργία ενός παγκόσμιου δικτύου υπολογιστών. Οι developers λογισμικού της Ethereum εργάζονται χρόνια πάνω στη μετάβαση του blockchain σε ένα σύστημα γνωστό ως «proof-of-stake» -το οποίο χρησιμοποιεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για να διασφαλίσει το δίκτυο, εξαλείφοντας ταυτόχρονα το ζήτημα της εκπομπής αερίων άνθρακα.

Η αλλαγή -που έχει καθυστερήσει εξαιτίας των περίπλοκων τεχνικών προβλημάτων- δεν θα έρθει σύντομα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, ο οποίος βίωσε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους μεταβλητότητας στην ιστορία του, μετά την ανακοίνωση του Έλον Μασκ ότι η Tesla θα σταματήσει να δέχεται το bitcoin ως μέσο πληρωμών για τα αυτοκίνητά της εξαιτίας της ολοένα και αυξανόμενης χρήσης ενέργειας.

«Η μετάβαση στο proof of stake έχει γίνει πιο επείγουσα για εμάς λόγω του πώς έχουν εξελιχθεί τα κρυπτονομίσματα και το Ethereum τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Vitalik Buterin, εφευρέτης του Ethereum. Ελπίζει ότι η αλλαγή θα γίνει έως τα τέλη του έτους, ενώ άλλοι την τοποθετούν στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυτό είναι περίπου έναν χρόνο νωρίτερα από αυτό που αναμενόταν τον Δεκέμβριο.

Η αλλαγή ενδέχεται να δώσει ώθηση στην τιμή του κρυπτονομίσματος ether, που είναι απαραίτητο για τη χρήση του Ethereum καθώς οι επενδυτές που είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι λαμβάνουν υπόψιν το σημαντικά χαμηλότερο περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Μεγάλο μέρος της κριτικής για το proof of work προέρχεται από millenials και επενδυτές που λαμβάνουν υπόψιν τα περιβαλλοντικά πρότυπα ή τα πρότυπα ESG.

Η μετάβαση στο νέο σύστημα είναι ένα πολύ δύσκολο έργο. Οι προγραμματιστές καλούνται να δημιουργήσουν, τεστάρουν και εφαρμόσουν έναν εντελώς νέο τρόπο διασφαλίσης του δικτύου τους, διατηρώντας παράλληλα το υφιστάμενο blockchain. Όταν ο χρόνος θα είναι σωστός, θα ενσωματώσουν το υφιστάμενο blockchain σε μία νέα αρχιτεκτονική που χρησιμοποιεί proof of stake για να επικυρώσει τις συναλλαγές. Η αλλαγή θα αυξήσει, επίσης, ραγδαία την ταχύτητα των συναλλαγών που μπορεί να επεξεργαστεί η Ethereum καθιστώντας την πιο ανταγωνιστική απέναντι στα εδραιωμένα συστήματα πληρωμών, όπως αυτά των Visa και Mastercard.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider