Νέα ιστορικά χαμηλά στα ελληνικά ομόλογα - Αρνητικά επιτόκια για το 2ετές και το 3ετές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα ιστορικά χαμηλά στα ελληνικά ομόλογα - Αρνητικά επιτόκια για το 2ετές και το 3ετές
Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν το 2ετές και 3ετές ομόλογο. Κάτω από το 1% το 15ετές, με «ράλι» για τον 5ετή τίτλο.

Νέα ιστορικά χαμηλά καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα τη Δευτέρα, μετά την απρόσμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Μοody's σε Ba3 από B1.

Το ευνοϊκό κλίμα που διαμορφώνεται, οδηγεί τους risk averse ως προς τις μετοχές επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις, να αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε ασφαλέστερα assets, γνωρίζοντας φυσικά πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται εκεί μέσω του πρόγραμματος PEPP (Pandemic Emergency Purschase Programme), ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, λειτουργώντας αντισταθμιστικά ως προς την έξαρση της πανδημίας και τα νέα lockdown που θα επιτείνουν την ύφεση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Έτσι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου καταγράφει πτώση 9,93% στο 0,744% με το spread να διαμορφώνεται στις 138,6, το ελληνικό 5ετές σημειώνει «βουτιά» 74,31% στο 0,010% και το 15ετές 8,20% πέφτοντας κάτω από το 1% στο 0,968%. Παράλληλα, οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι 2ετίας και και 3ετίας περνούν σε αρνητικό έδαφος. Από τις αρχές Νοεμβρίου, το 10ετές έχει καταγράψει πτώση 20,2%, το 15ετές 16,88%, ενώ το 5ετές έχει σημειώσει «ράλι» 90%.

Αναλυτές εκτιμούν πως θα υπάρξει νέα αύξηση του έκτακτού προγράμματος για την πανδημία PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) κατά 400 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο φτάνοντας έτσι από τα 1,35 τρισ. ευρώ που είναι σήμερα, στα 1,75 τρισ. ευρώ, επεκτείνοντας παράλληλα τις αγορές μέχρι τα τέλη του 2021 από τον Ιούνιο που αποτελούσε ορόσημο. H επέκταση PEPP θα συνοδεύεται και από άλλα μέτρα, όπως προσαρμογές στους όρους των πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης TLTROs και επέκταση του ορίζοντα επανεπένδυσης των λήξεων έως το τέλος του 2023 από το 2022 που ήταν προηγουμένως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider