Ασφάλιση αυτοκινήτου, σπιτιού, ζωής. Χρήσιμες υπηρεσίες οι οποίες όλες μαζί μπορούν να αποδειχτούν μεγάλο βάρος για το πορτοφόλι του καθενός. Όμως μια προσεκτική έρευνα αγοράς μπορεί να αποκαλύψει σημαντικές ευκαιρίες για χαμηλότερα ασφάλιστρα καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες, στο κλίμα έντονου ανταγωνισμού που επικρατεί στον κλάδο, προσφέρουν μια σειρά κινήτρων και επιβραβεύσεων στους πελάτες τους.  

Ο πιο απλός τρόπος μείωσης των ασφαλίστρων που πληρώνετε είναι να συγκεντρώσετε τα διάφορα ασφαλιστήρια συμβόλαια σας σε μια εταιρεία. Αν για παράδειγμα διαθέτετε ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας και αυτοκινήτου στην ίδια εταιρεία δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο η ασφαλιστική να σας προσφέρει έκπτωση ασφαλίστρου του τάξης του 3% με 5%. 

Επιπλέον, οι περισσότερες ασφαλιστικές επιβραβεύουν τους ασφαλισμένους που επιλέγουν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα τους με μια εφάπαξ καταβολή, οπότε αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα εκ μέρους σας, συμφέρει. Από την άλλη, πολλά ασφαλιστικά προϊόντα που συνήθως προσφέρονται μέσω των τραπεζών, στο πλαίσιο του bancassurance, προβλέπουν έκπτωση ασφαλίστρου αν η πληρωμή γίνει με πιστωτική κάρτα της ίδια τράπεζας ή με πάγια εντολή καταθετικού λογαριασμού της ίδια τράπεζας.  

Ασφάλιση κατοικίας   

Η ύπαρξη συναγερμού συνδεδεμένου με εταιρεία ασφαλείας ή μια πόρτα ασφαλείας μειώνουν σημαντικά το κίνδυνο κλοπής στην οικία σας και κατά συνέπεια μπορούν να οδηγήσουν και μείωση του ασφαλίστρου που πληρώνετε για την συγκεκριμένη ασφαλιστική κάλυψη. Επιπλέον, πολλές ασφαλιστικές μειώνουν το ασφάλιστρο τους για συμβόλαια κατοικίας με αρκετά υψηλή ασφαλισμένη αξία οικοδομής ή περιεχομένου. Ακόμη, πολλές εταιρείες επιβραβεύουν την ύπαρξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ασφαλισμένο ακίνητο (π.χ. φωτοβολταϊκά στη ταράτσα) προσφέροντας έκπτωση ασφαλίστρου.   

Ασφάλιση αυτοκινήτου  

Ιστορικό μηδενικών ατυχημάτων ως οδηγός και η κατοχή αυτοκινήτου χαμηλής εκπομπής ρύπων ή υβριδικού οχήματος μπορούν να σας εξασφαλίσουν σημαντικές εκπτώσεις στο ασφάλιστρο αυτοκινήτου. Ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν σημαντικές ειδικές εκπτώσεις στα τιμολόγια τους εάν ο ασφαλισμένος είναι δημόσιος υπάλληλος, ένστολος ή άνεργος. Ανάλογα με την εταιρία και την ειδική κατηγορία οι εκπτώσεις κυμαίνονται έως και 25% χαμηλότερα από τα κανονικά ασφάλιστρα. Τέλος, πολλές ασφαλιστικές παρέχουν έκπτωση στο ασφάλιστρο ετησίου συμβολαίου σε σχέση με το εξαμηνιαίο καθώς έτσι μειώνουν τα διαχειριστικά τους έξοδα.   

Πότε να διαπραγματευτείτε   

Οι ασφάλειες αυτοκινήτου, κατοικίας καθώς και οι απλές ασφαλίσεις ζωής είναι ετήσιας διάρκειας. Την ώρα της ανανέωσης έχετε την ευκαιρία διαπραγμάτευσης με την ασφαλιστική σας για χαμηλότερο ασφάλιστρο με την βοήθεια του ασφαλιστικού σας συμβούλου. Σχεδόν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προσφέρουν μπόνους στους «πιστούς» πελάτες από τη πρώτη κιόλας ανανέωση συμβολαίου. Το μπόνους αυτό μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυξάνεται μετά την δεύτερη ανανέωση του συμβολαίου σας.