Οικονομία

Λέιν (ΕΚΤ): Πολύ νωρίς για να συζητηθεί το τέλος του PEPP τον Σεπτέμβριο

Newsroom

Είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί η σταδιακή άρση του προγράμματος PEPP στη συνάντηση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, όπως ανέφερε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν σε συνέντευξη του στο Reuters.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως «οποιαδήποτε προσαρμογή του ρυθμού αγορών μέσω του PEPP τον Σεπτέμβριο θα υλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση της δέσμευσης για διατήρηση των ευνοϊκών συνθήκών χρηματοδότησης.»

Παράλληλα, ο Λέιν τόνισε πως «οι αγορές δεν χρειάζονται ένα ισχυρό σήμα για το τέλος του PEPP καθώς το QE θα συνεχιστεί μέσω APP.»

Όπως είχε επισημάνει το insider.gr από τον Σεπτέμβριο λοιπόν, βλέποντας δυνητικά μέχρι και τον Δεκέμβριο, το «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης καλείται να αναδιαμορφώσει το βασικό πυλώνα αγοράς ομολόγων PEPP, καθοδηγούμενο σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας και της μετάλλαξης Δέλτα, χωρίς ωστόσο να αφήνει στην άκρη πιθανές αλλαγές και στο πρόγραμμα APP (σταθερό πρόγραμμα αγοράς assets). Στόχος φυσικά της ΕΚΤ, είναι να υπάρξει μια «γέφυρα μετάβασης» προς την κανονικότητα, χωρίς να προκληθεί αστάθεια και ισχυροί κλυδωνισμοί στις αγορές ομολόγων, ιδιαίτερα στις ευάλωτες αγορές του Νότου.

Έτσι, στην πρώτη γραμμή τίθεται η πιθανή επέκταση του PEPP κατά ένα μικρό χρονικό διάστημα πέρα από το Μάρτιο του 2022 (με τις επανεπενδύσεις στις λήξεις να οριοθετούνται για τουλάχιστον έως το τέλος του 2023), χωρίς ωστόσο να μπαίνει με σαφήνεια κάποιο χρονικό ορόσημο. Η κίνηση αυτή θα διατηρήσει το ευνοϊκό καθεστώς στα ελληνικά ομόλογα, με τη χώρα να κυνηγά με ρεαλιστικούς όρους την επίτευξη του investment grade, έχοντας τη στήριξη των ευρωπαϊκών πόρων που θα εισρεύσουν στην οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ωστόσο το πλέγμα των κινήσεων της ΕΚΤ γίνεται ελάχιστα πιο σύνθετο εάν και εφόσον διατηρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο του PEPP (ευελιξία, ρυθμός αγορών, λήξη), καθώς θα οδηγηθεί σε αλλαγές στη σύνθεση του προγράμματος APP, ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, στο οποίο η Ελλάδα δε συμπεριλαμβάνεται. Αναλυτές από ισχυρές ξένες τράπεζες επισήμαναν στο insider.gr πως η Ελλάδα θα βρίσκεται λογικά εντός της «γέφυρας» που θα «χτίσει» η ΕΚΤ και χωρίς να έχει επιτευχθεί ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας με τη λήξη του PEPP, με την τελευταία να διαμορφώσει νέες δικλείδες για τα ελληνικά ομόλογα. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να αυξήσει τα envelopes στο μόνιμο πρόγραμμα, θέτοντας και διαφορετικά κριτήρια (π.χ περιβαλλοντικά, ESG, «πράσινα» ομόλογα) και προσθέτοντας ένα ποσό αγορών της τάξεως των 40 δισ. ευρώ, αποδεχόμενη και τα ελληνικά ομόλογα. Φυσικά, το ζήτημα του waiver είναι «at will» από την πλευρά της Φρανκφούρτης, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και στο ζήτημα του PEPP που με βάση τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, συμπεριλήφθησαν και τα ελληνικά ομόλογα.

Παρ'όλα αυτά, ακόμη και αν η ΕΚΤ δεν κινηθεί σε μία εκ των δύο κατευθύνσεων, έμμεσα τα ελληνικά ομόλογα θα επωφεληθούν καθώς θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον επενδυτών από άλλες αγορές κρατικών ομολόγων, κάτι που θα ενισχύσει τη ζήτηση για αυτά, τη στιγμή που μια πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων, χωρίς να υπάρχει ο φόβος για ακραίες μεταβολές, είναι κάτι αναμενόμενο από τη στιγμή που ενισχύεται το bund.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: