Συνάντηση Τσίπρα - Ντράγκι στη σκιά των τραπεζών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Τσίπρα - Ντράγκι στη σκιά των τραπεζών
Ανοιχτό είναι το ζήτημα της στήριξης των τραπεζών και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους ενίσχυσης του κλάδου στη «μάχη» με τα κόκκινα δάνεια.

Με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, συναντήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα, Πέμπτη, στο περιθώριο της Σύνοδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίστηκε τις τελευταίες ημέρες, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα με τη συμμετοχή και του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

H συνάντηση έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε καλό κλίμα και περιστράφηκε γύρω από το πώς θα γίνει η αγορά ομολόγων πιο ελκυστική.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το «ραντεβού» του πρωθυπουργού με τους αξιωματούχους της ΕΚΤ δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες και δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο στην παρούσα συγκυρία και υπό τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες.

Παρότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν δόθηκαν πληροφορίες για το τι ακριβώς ειπώθηκε στη συνάντηση σχετικά με το «ευαίσθητο» ζήτημα των τραπεζών, η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη για τον κλάδο. Σε χθεσινές του δηλώσεις στο insider.gr, τις οποίες επανέλαβε σήμερα από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για ενίσχυση των τραπεζών στη «μάχη» με τα κόκκινα δάνεια.

Το «συμπέρασμα» της συνάντησης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, είναι ότι υπάρχει σταδιακή, αλλά σταθερή αποσύνδεση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων από τα ιταλικά ομόλογα, παρόλο που η ΕΚΤ αγοράζει ιταλικό χρέος, αλλά όχι ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αυτή η αποσύνδεση δείχνει ότι η πρόσφατη αναταραχή στην ελληνική αγορά ομολόγων προκλήθηκε αποκλειστικά από εξωγενείς παράγοντες.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της αύξησης του πλαφόν που έχει τεθεί από το 2015 στις ελληνικές τράπεζες για τις αγορές ελληνικού χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι αν αυτό το όριο αυξηθεί κατά 5 δισ. ευρώ τότε θα βελτιωθεί κατακόρυφα η εμπορευσιμότητα των ελληνικών χρεογράφων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider