Τσακαλώτος στο insider.gr: Επεξεργαζόμαστε σχέδιο για τις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακαλώτος στο insider.gr: Επεξεργαζόμαστε σχέδιο για τις τράπεζες
Στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ, των τραπεζών και των αρμόδιων φορέων βρίσκεται σχέδιο για ενίσχυση των τραπεζών. Τι δήλωσε αποκλειστικά στο insider.gr ο υπουργός Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τους αρμόδιους φορείς, σχέδιο ενίσχυσης του τραπεζικού κλάδου, δήλωσε αποκλειστικά στο insider.gr ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στην ερώτηση κατά πόσο η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε καταφατικά και τόνισε ότι υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης, των τραπεζικών διοικήσεων και των εμπλεκόμενων φορέων. «Βρισκόμαστε διαρκώς σε συζητήσεις, ανταλλάζουμε ιδέες και επεξεργαζόμαστε σενάρια», είπε στο περιθώριο της πρώτης συνέντευξης Τύπου του ΚΠΙΣΝ στην οποία συμμετείχε και απεύθυνε ομιλία το απόγευμα της Τετάρτης.

Ανώτατες πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν στο insider.gr ότι βρίσκονται σε επαφές με το Υπουργείο Οικονομικών για το ζήτημα αυτό.

Ερωτηθείς εάν εξετάζεται η παροχή κρατικών εγγυήσεων, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε «εξετάζεται και αυτό». Κληθείς να σχολιάσει την ανταπόκριση των τραπεζών σε αυτές τις συζητήσεις και κατά πόσο εκφράζουν επιφυλακτικότητα, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θεωρώ ότι είναι αρνητικές οι τράπεζες, απλώς περιμένουν να δουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να τοποθετηθούν».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ υπουργού Επικρατείας, υπεύθυνου για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, Αλέκου Φλαμπουράρη με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τον τραπεζικό κλάδο και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων .

Θυμίζεται ότι με άρθρο του σήμερα, Πέμπτη, το Bloomberg επισήμανε τους κινδύνους που εξακολουθούν να καραδοκούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εκτιμώντας ότι απαιτούνται δραστικές λύσεις, επιπλέον του σχεδίου σταδιακής μείωσης των κόκκινων δανείων που έχει συμφωνηθεί με τον SSM. Το πρακτορείο, μάλιστα, κάνει λόγο για bad bank, προληπτικές ανακεφαλαιοποιήσεις και κρατικά χρήματα.

«Διαψεύστηκαν όσοι δεν εμπιστεύονταν το Δημόσιο για το ΚΠΙΣΝ»

Σε μια ενθουσιώδη ομιλία που απεύθυνε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στη δυσπιστία που εξέφρασαν πολλοί κατά την παράδοση του εμβληματικού έργου στο Δημόσιο.

«Πιστεύω να τους διαψεύσαμε», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την αγαστή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τον εν λόγω έργο που χρηματοδοτείται με κεφάλαια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Δεν έχω κανένα παράπονο σε αυτόν τον 1,5 χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού, διοικείται πολύ καλά», τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το έργο αποτελεί «ένα πολύ καλό βήμα για τον τρόπο μας». «Το έργο αυτό απέδειξε ότι το Δημόσιο μπορεί να είναι μέρος της λύσης, και όχι του προβλήματος», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider