Μικρές απώλειες για το πετρέλαιο παρά τις σειρήνες πολέμου Ιράν - Ισραήλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρές απώλειες για το πετρέλαιο παρά τις σειρήνες πολέμου Ιράν - Ισραήλ
Μέχρι στιγμής δεν επαληθεύονται οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Με μικρές απώλειες έκλεισαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι τιμές του πετρελαίου, καθώς μέχρι στιγμής δεν επαληθεύονται οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της ιρανικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες ιρανικά drones και πυραύλους το βράδυ του Σαββάτου.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια παραδόσεως Μαΐου για το αμερικανικό WTI στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισαν με απώλειες 0,25 δολαρίων/βαρέλι ή 0,3% στα 85,41, δολάρια/βαρέλι.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό brent, με τα συμβόλαια Μαΐου να διαμορφώνονται στα 90,10 δολάρια/βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 0,4%.

«Το γεγονός πως η απάντηση του Ιράν στην επίθεση στο προξενείο του στη Συρία νωρίτερα αυτόν τον μήνα δεν οδήγησε -προς το παρόν- σε πραγματική κλιμάκωση» ανέφερε ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη SIA Wealth Management Colin Cieszynski, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «οι γεωπολιτικές εντάσεις σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Ερυθρά Θάλασσα παραμένουν υψηλές κι ως εκ τούτου όλα μπορούν να συμβούν».

Γιατί οι αγορές παραμένουν ψύχραιμες

Οι δύο λόγοι που η αγορά δεν έχει πανικοβληθεί και διατηρεί, προς το παρόν τουλάχιστον, μία ψύχραιμη στάση, είναι πρώτον πως η επίθεση του Ιράν αναχαιτίστηκε με επιτυχία, με ελάχιστες ζημιές να προκαλούνται στο έδαφος του Ισραήλ και δεύτερον το Ισραήλ δεν επέλεξε να απαντήσει άμεσα και δυναμικά, αλλά εξετάζει με μεγαλύτερη προσοχή το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μιας τέτοιας απάντησης.

Φυσικά, η ψυχραιμία που επιδεικνύουν οι αγορές μπορεί να μην διαρκέσει. Εάν προκύψει μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να εκτιναχθούν πάνω από τα 140 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο Benjamin Hoff, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων στη Société Générale. Μετά το Σαββατοκύριακο, οι πιθανότητες για μια τέτοια αντιπαράθεση σκαρφάλωσαν στο 15% από 5%, πρόσθεσε.

«Η γεωπολιτική έχει επιστρέψει ως η μεγαλύτερη ανησυχία για τις αγορές», δήλωσε ο στρατηγός της Deutsche Bank, Jim Reid. «Αλλά δεδομένου ότι οι αγορές άνοιξαν ξανά μετά το Σαββατοκύριακο, η αντίδραση μεταξύ των βασικών περιουσιακών στοιχείων ήταν υποτονική».

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή εν μέσω προειδοποιήσεων ότι επίκειται κάποιο είδος επίθεσης. Ο μέτριος αντίκτυπος της επίθεσης και η έλλειψη οποιουδήποτε αντίκτυπου στις προμήθειες πετρελαίου μειώνουν προς το παρόν τις τιμές. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος η σύγκρουση να κλιμακωθεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα ιστορικά υψηλά για τον χρυσό με «καύσιμο» από τη Μ. Ανατολή

Τι θα γίνει με το πετρέλαιο; Αναλυτές «ζυγίζουν» τις επιπτώσεις της επίθεσης του Ιράν

Η σύγκρουση Ιράν - Ισραήλ φέρνει κρίση στις τιμές των τροφίμων;

gazzetta
gazzetta reader insider insider