Φινλανδία: Η αεροπορική Finnair αναστέλλει ορισμένες πτήσεις προς την Εσθονία λόγω παρεμβολών στο GPS

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φινλανδία: Η αεροπορική Finnair αναστέλλει ορισμένες πτήσεις προς την Εσθονία λόγω παρεμβολών στο GPS
Η εταιρεία Finnair αναστέλλει τις πτήσεις της προς την πόλη Τάρτου, που βρίσκεται στην ανατολική Εσθονία, για ένα μήνα λόγω παρεμβολών στο σύστημα GPS, ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική αεροπορική εταιρεία.

Η εταιρεία Finnair αναστέλλει τις πτήσεις της προς την πόλη Τάρτου, που βρίσκεται στην ανατολική Εσθονία, για ένα μήνα λόγω παρεμβολών στο σύστημα GPS, ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική αεροπορική εταιρεία.

«Η Finnair θα αναστείλει τις καθημερινές της πτήσεις προς την Τάρτου της Εσθονίας, από τις 29 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου, έως ότου μια εναλλακτική λύση που δεν απαιτεί σήμα GPS, τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο Tartu» αναφέρει η αεροπορική εταιρεία στην ανακοίνωση της.

Η Finnair αναφέρει ότι δύο από τις πτήσεις της την περασμένη εβδομάδα αναγκάσθηκαν να επιστρέψουν πίσω στο Ελσίνκι, αφού οι παρεμβολές στο GPS κατέστησαν αδύνατη την προσέγγιση του αεροδρομίου Τartu.

Στόχος μας τώρα είναι να δημιουργήσουμε μεθόδους προσέγγισης του αεροδρομίου Tartu που θα είναι σε θέση να προσφέρουν ασφαλείς πτήσεις χωρίς το GPS ανέφερε σήμερα η Finnair.

Οι παρεμβολές αυξήθηκαν από το 2022 και οι πιλότοι της Finnair είχαν αναφέρει ότι οι παρεμβολές γινόντουσαν ιδιαίτερα κοντά στο Καλίνινγκραντ, τη Μαύρη Θάλασσα, την Κασπία Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει η φινλανδική αεροπορική εταιρεία.

«Τυπικά οι παρεμβάσεις στο GPS δεν επηρεάζουν την πορεία πτήσης ή την πτητική ασφάλεια, καθώς οι πιλότοι είναι ενημερωμένοι γι αυτό και τα αεροσκάφη διαθέτουν εναλλακτικά συστήματα που χρησιμοποιούνται όταν υπάρχουν παρεμβολές στο σήμα του GPS» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Χθες η εφημερίδα Financial Times, έγραψε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας προειδοποίησαν για την αυξανόμενη απειλή να υπάρξουν αεροπορικά δυστυχήματα, εξαιτίας παρεμβολών στο διαστημικό σύστημα πλοήγησης GPS, στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, για τις οποίες κατηγορούν τη Ρωσία.

«Η κατάσταση στην περιοχή της Βαλτικής κοντά στα ρωσικά σύνορα γίνεται πολύ επικίνδυνη, για να τη λάβουμε υπ’ όψιν » δήλώσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

«Βλέπουμε αυτό που συμβαίνει με το GPS σαν μέρος εχθρικών ενεργειών της Ρωσίας και θα το συζητήσουμε συγκεκριμένα με τους συμμάχους μας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Μάργκους Τσάχκνα. Σύμφωμα με τον ίδιο, τέτοιου είδους ενέργειες «συνιστούν υβριδική επίθεση και αποτελούν απειλή για τον λαό μας και την ασφάλεια μας, κάτι που δεν θα ανεχθούμε».

Η υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Μπάϊμπα Μπράζε πρόσθεσε ότι οι χώρες της Βαλτικής «αντιμετωπίζουν σοβαρά τα περιστατικά» με το GPS και «είναι σε επαφή με συναδέλφους από άλλες χώρες» για το ζήτημα αυτό.

Εμπειρογνώμονες που ρωτήθηκαν από τη βρετανική εφημερίδα επισήμαναν ότι οι παρεμβολές στα σήματα του GPS μπορούν να γίνουν με τη χρήση ενός σχετικά φθηνού εξοπλισμού.

Καμία χώρα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις παρεμβολές στο σύστημα GPS, ωστόσο στην περιοχή της Βαλτικής εκτιμούν ότι κατ αυτόν τον τρόπο η Ρωσία προσπαθεί να υπερασπισθεί το Καλίνινγκραντ από πιθανές επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το Κρεμλίνο δεν απάντησε σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων να σχολιάσει το θέμα.

Τον Μάρτιο του 2024 αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας , στο οποίο επέβαινε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σεπς, έχασε το σήμα του GPS όταν επέστρεφε από την Πολωνία και πετούσε σε μικρή απόσταση από το Καλίνινγκραντ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Αναλαμβάνει τον έλεγχο του ιταλικού ομίλου Ariston ως αντίποινα σε «εχθρικές ενέργειες»

Ο ρωσικός στρατός προχωράει στην ανατολική Ουκρανία

Γερμανία: Ρώσος πολίτης συνελήφθη ως ύποπτος για τη δολοφονία δύο Ουκρανών στρατιωτών κοντά στο Μόναχο

gazzetta
gazzetta reader insider insider