Τι θα γίνει με το πετρέλαιο; Αναλυτές «ζυγίζουν» τις επιπτώσεις της επίθεσης του Ιράν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα γίνει με το πετρέλαιο; Αναλυτές «ζυγίζουν» τις επιπτώσεις της επίθεσης του Ιράν
Τι λένε Goldman Sachs, ING Groep, RBC Capital Markets, ANZ Banking Group.

Ήπια ήταν η αντίδραση του πετρελαίου στην άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, με τους traders να αποδίδουν την υποτονική κίνηση στις προσδοκίες ότι η σύγκρουση θα παραμείνει περιορισμένη. Με το Ισραήλ να σταθμίζει την απάντησή του στην επίθεση, ιδού τι λένε οι παρατηρητές της αγοράς για τις προοπτικές της αγοράς του πετρελαίου:

«Risk Premium» — Goldman Sachs

«Εκτιμούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου ήδη αντικατόπτριζαν ένα ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) από 5 έως 10 δολάρια το βαρέλι λόγω των κινδύνων καθοδικής απόκλισης στην προσφορά», πριν από τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου από το Ιράν, ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της Goldman Group Sachs, συμπεριλαμβανομένου του Daan Struyven. «Η πιθανή απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν είναι εξαιρετικά αβέβαιη και πιθανότατα θα καθορίσει τον βαθμό της απειλής για την προμήθεια πετρελαίου».

Η παραγωγή ιρανικού αργού έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20% την τελευταία διετία στα 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή περίπου στο 3,3% της παγκόσμιας προσφοράς, ανέφεραν οι αναλυτές. Έτσι, «αν η αγορά προεξοφλούσε μια υψηλότερη πιθανότητα μειωμένης προσφοράς από το Ιράν, τότε αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σε υψηλότερο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου», πρόσθεσαν.

«Είχε ήδη προεξοφληθεί» — ING Groep

«Η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει κάποια μορφή επίθεσης, ενώ οι περιορισμένες ζημιές και η μη ύπαρξη θυμάτων ενισχύουν την προοπτική μια πιο μετρημένη απάντηση από το Ισραήλ», εκτίμησαν οι στρατηγικοί αναλυτές της ING Groep NV Warren Patterson και Ewa Manthey. «Το πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ είναι τώρα η βασική πηγή αβεβαιότητας».

Για το πετρέλαιο, «ο πρώτος κίνδυνος είναι να επιβληθούν πιο αυστηρές πετρελαϊκές κυρώσεις κατά του Ιράν, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια από 500.000 έως 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από την προμήθεια πετρελαίου», ανέφεραν. Άλλα πιθανά αποτελέσματα περιλαμβάνουν την επίθεση του Ισραήλ σε ιρανικές ενεργειακές υποδομές ή μπλόκο στα στενά του Ορμούζ από το Ιράν.

«Στη σκιά» — RBC Capital Markets

Η απάντηση της κυβέρνησης του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν θα καθορίσει εάν η κατάσταση θα οδηγήσει σε έναν ευρύτερο πόλεμο ή εάν οι κίνδυνοι κλιμάκωσης μειώνονται, σύμφωνα με αναλυτές της RBC Capital Markets LLC, συμπεριλαμβανομένης της Helima Croft. Τυχόν σημαντικά ισραηλινά αντίποινα θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν αποσταθεροποιητικό κύκλο, είπαν.

«Σε ένα τέτοιο σενάριο, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για το πετρέλαιο δεν είναι ασήμαντος δεδομένης της ιρανικής κατάσχεσης πλοίου από το Ιράν στα στενά του Ορμούζ που προηγήθηκε των επιθέσεων με πυραύλους και drone», ανέφεραν οι αναλυτές. Ωστόσο, «εάν το Ισραήλ οπισθοχωρήσει ή πραγματοποιήσει μια απάντηση de minimis, φαίνεται ότι το Ιράν θα μπορέσει κάλλιστα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να μεταφέρει αυτόν τον πόλεμο στη σκιά».

«Η κλιμάκωση είναι απίθανη» - ANZ Banking Group

«Το γεγονός ότι η επίθεση επικοινωνήθηκε τόσο καλά υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση είναι απίθανη», δήλωσε ο Daniel Hynes, υπεύθυνος στρατηγικής εμπορευμάτων στην ANZ Banking Group Ltd. «Το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου είναι επίσης αυξημένο, επομένως δεν δικαιολογεί περαιτέρω κέρδη έως ότου η απάντηση του Ισραήλ σε αυτή την επίθεση είναι ξεκάθαρη».

«Η αγορά πρέπει να έχει στα χέρια της περισσότερες αποδείξεις ότι η προσφορά διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο προτού ωθήσει τις τιμές υψηλότερα», πρόσθεσε.

«Αναστεναγμός ανακούφισης» — Again Capital

«Η αγορά πετρελαίου μπορεί να αναστενάξει από ανακούφιση, τουλάχιστον προς το παρόν», δήλωσε ο John Kilduff, ιδρυτικός συνεργάτης της Again Capital LLC.

«Υπήρξε μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων την περασμένη εβδομάδα, αλλά όπως εξελίχθηκε η ιστορία, αυτό που δεν συνέβη ήταν μια πραγματική κλιμάκωση των εντάσεων».

«Αυστηρότερες κυρώσεις» — A/S Global Risk Management

«Η κατάσταση είναι ρευστή και, αν το Ισραήλ στείλει σήμα ότι δεν θα ανταποδώσει, οι εντάσεις στην αγορά θα εκτονωθούν», δήλωσε ο Arne Lohmann Rasmussen, επικεφαλής έρευνας στην A/S Global Risk Management. Το χειρότερο σενάριο για την αγορά είναι το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, αν και αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται απίθανο, είπε.

Αντίθετα, «είναι πιθανό να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στο Ιράν», προέβλεψε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγορές: Ήχησαν τα τύμπανα του πολέμου - Τι αναμένεται για πετρέλαιο, μετοχές, δολάριο, χρυσό

gazzetta
gazzetta reader insider insider