Κορονοϊός: Αυξάνονται πάλι τα κρούσματα – Το βασικό σενάριο για το επόμενο διάστημα

Έφη Τσιβίκα
Μοιράσου το
Κορονοϊός: Αυξάνονται πάλι τα κρούσματα – Το βασικό σενάριο για το επόμενο διάστημα
Μετά από μία περίοδο σαφούς αποκλιμάκωσης, η υποτροπή αυτή παρατηρείται τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο, η βελτίωση των σκληρών δεικτών συνεχίζεται.

«Φρένο» στη συρρίκνωση της διασποράς του πανδημικού κύματος της Όμικρον έχει μπει τις τελευταίες ημέρες, ενώ πλέον περνά σταδιακά σε τροχιά ήπιων αυξήσεων, προκαλώντας προβληματισμό, αναφορικά με το κατά πόσο η εξέλιξη αυτή μπορεί να επηρεάσει την πορεία προς την κανονικότητα.

Μετά από μία περίοδο σαφούς αποκλιμάκωσης, η υποτροπή αυτή παρατηρείται τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο, η βελτίωση των σκληρών δεικτών συνεχίζεται, γεγονός που καθησυχάζει σε κάποιο βαθμό επιστήμονες και υγειονομικές αρχές. Όμως, το τελευταίο επταήμερο, στην Ελλάδα, φαίνεται ότι «τσιμπάνε» και οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία, δημιουργώντας ερωτηματικά σχετικά με το πώς θα μεταφραστεί αυτό το επόμενο διάστημα.

Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων στη χαλάρωση των μέτρων, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη συμμετοχή του στελέχους Όμικρον 2 (ΒΑ.2), το οποίο φαίνεται ότι εξαπλώνεται ταχύτερα. Όπως σημειώνουν, το ποσοστό του αυξάνεται σταδιακά σε παγκόσμιο επίπεδο (και στην Ελλάδα), εντούτοις το θετικό είναι ότι δεν αναμένουν δραστική επίπτωση στην αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, επισημαίνει ότι κατά τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται στη χώρα μας μία αύξηση 2.500 κρουσμάτων κατά μέσο όρο ανά ημέρα, με παράλληλη αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας πάνω από τη μονάδα (1.08%).

«Από τις αναλύσεις μας στο παρατηρητήριο επιδημιολογικών αναλύσεων αποδίδουμε τη μεγάλη ευθύνη στην Όμικρον 2 που αυτή τη στιγμή, έχοντας πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αντικαθιστά ραγδαία την Όμικρον. Η Όμικρον 2 έχει ικανότητα ακόμη μεγαλύτερης διαφυγής από τα εμβόλια ως προς τη μόλυνση. Ευτυχώς, τα εμβόλια αλλά και η φυσική νόσηση προστατεύουν σε ποσοστό >95% από την βαριά νόσο, διασωλήνωση και θάνατο. Για αυτό και οι δείκτες διασωληνωμένων/θανάτων εξακολουθούν αργά να αποκλιμακώνονται», αναφέρει ο καθηγητής.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, η Όμικρον 2 αυτή τη στιγμή αντιστοιχεί στο 50% των κρουσμάτων και σχεδόν στο 80% των νοσηλευομένων.

«Η επέλαση της Όμικρον 2 δίνει αυτό το πισωγύρισμα, με το αποτύπωμα των Αποκριών να συμβάλλει, επίσης, σε αυτή την κλιμάκωση. Αισιοδοξούμε παρά ταύτα», σχολιάζει σε ανάρτησή του ο καθηγητής, συνιστώντας μάσκες, αποφυγή συγχρωτισμού και ατομική υγιεινή.

Το βασικό σενάριο

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει ότι καταγράφονται ήπιες αυξήσεις σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, με τις 22 από τις 37 χώρες να δείχνουν πλέον αύξηση της διασποράς.

Όπως εξηγεί, οι βασικές αιτίες είναι δύο: η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, την οποία εκτιμά πως πρέπει να επιδιώκουμε ώστε να υπάρχει μία επάνοδος στην κανονικότητα και η σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2, η οποία, όπως σημειώνει, φαίνεται να έχει μικρό πλεονέκτημα έναντι τις Όμικρον.

«Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών συνεχίζεται με 30 από τις 37 χώρες να δείχνουν μείωση των καταγεγραμμένων θανάτων. Πρόκειται για πολύ σημαντική περίοδο, καθότι φαίνεται ότι περνάμε στην πρώτη περίοδο αύξησης διασποράς μετά την αποκλιμάκωση του κύματος της Όμικρον», αναφέρει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό σενάριο προβλέπει μία αυξομείωση των διαγνώσεων γύρω από μία μέση τιμή, η οποία σε βάθος χρόνου θα βαίνει μειούμενη. Αν όντως επιβεβαιωθεί, τότε το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο αυτή η ταλάντωση θα επηρεάζει τα συστήματα υγείας.

«Σίγουρα το ποσοστό των εμβολιασμένων στους άνω των 60 θα είναι ο βασικός παράγοντας αυτής της πίεσης, ο οποίος και προβλέπει ότι σε χώρες που πέτυχαν σχεδόν καθολικό εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες, τα συστήματα υγείας θα έχουν πολύ μικρότερη πίεση», αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν από κοντά, με ενδιαφέρον, τις εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων.

ΠΟΥ: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Σε κάθε περίπτωση, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τονίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Σε μήνυμά του, που μεταδόθηκε προ ημερών από το Twitter, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, με αφορμή τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από την κήρυξη της πανδημίας, τόνισε ότι ο κορονοϊός «δεν θα τελειώσει πουθενά μέχρι να τελειώσει παντού», προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ ανησυχεί για τον αριθμό των χωρών που μειώνουν «δραστικά» τα τεστ και ότι αυτό «θολώνει» το τοπίο αναφορικά με την επικρατούσα κατάσταση, την εξάπλωση και την εξέλιξη του ιού.

Για χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα καταργήσει τα περισσότερα τεστ την 1η Απριλίου, είναι ανησυχητικό για ορισμένους ειδικούς δημόσιας υγείας το γεγονός ότι τα κρούσματα ήδη αυξάνονται σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, καθώς υπάρχουν περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές και καθώς οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων σταδιακά χάνουν την ισχύ τους.

Πάντως, ο ΠΟΥ, παραμένει σταθερός στη θέση του, υποστηρίζοντας ότι τα επαναλαμβανόμενα προγράμματα αναμνηστικών δόσεων στερούν από τις φτωχές χώρες ακόμη και τις αρχικές δόσεις, με αυτή την άνιση πρόσβαση στα εμβόλια να είναι ικανή να οδηγήσει στην γέννηση νέων μεταλλάξεων.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αντιικές θεραπείες «δουλεύουν» καλά και κατά της Όμικρον 2, δείχνουν μελέτες

Κορονοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα της υποομάδας ΒΑ.2 του στελέχους Όμικρον

Δύο χρόνια πανδημίας: Γιατί ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως «δεν έχει τελειώσει»

Όλες οι ειδήσεις

20:06

Ρωσία: Η Δούμα ενδέχεται να εξετάσει την προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών στην Ουκρανία την Πέμπτη

19:55

Ρωσία: Πάνω από 730 συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης σε όλη την Ρωσία

19:43

Βόλος: Μεγάλη φωτιά σε εγκαταλειμμένο εργοστάσιο στη Α' ΒΙΠΕ

19:38

Παπανδρέου, Σάντσεθ και Κόστα έδωσαν ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης του ευρωπαϊκού Νότου στη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Νέα Υόρκη

19:27

Ρωσία: Μεγάλη έξοδος στα σύνορα με τη Γεωργία

18:56

Ναύπακτος: Οριοθετήθηκε η φωτιά στην περιοχή Καραούλια

18:53

Μισέλ: Υπέρ του ανοίγματος της ΕΕ σε όσους δεν θέλουν να εργαλειοποιηθούν από το Κρεμλίνο

18:34

ΗΠΑ: Αναβάλλεται, λόγω καιρού, η εκτόξευση του πυραύλου της αποστολής Artemis 1

18:22

Φέντερερ: Τίτλοι τέλους σε μια τεράστια καριέρα

18:10

Πάπας Φραγκίσκος: Συνυπέγραψε με χιλιάδες νέους ένα "σύμφωνο" για την οικοδόμηση μιας νέας "οικονομίας για την ειρήνη"

17:47

Ρωσία: Δεκαετή κάθειρξη για τους λιποτάκτες ανακοίνωσε ο Πούτιν

17:31

Ιταλία: Και τα Αδέλφια της Ιταλίας "έσπασαν" την προεκλογική σιωπή

17:18

Ιράν: Θα απαντήσει "αναλόγως" στην απόφαση της Ουκρανίας να υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών

17:00

Προς ιστορικό ρεκόρ ανάπτυξης νέων ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2022

16:53

Βρετανία: Η στροφή στα «Reaganomics» δεν αρέσει στις αγορές

16:39

Ναύπακτος: Διακοπή κυκλοφορίας στο 3ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ναυπάκτου λόγω της φωτιάς στην περιοχή Καραούλια

16:19

Γαλλία: Βουλευτές ζητούν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει τη χρηματοδότηση κομμάτων από τη Ρωσία

16:01

DW: Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες στην Ιταλία

15:46

Κύπρος: Επίθεση με πέτρες δέχθηκε το επιτελείο του υποψηφίου για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη

15:42

Ναύπακτος: Φωτιά στην περιοχή Καραούλια

15:29

Γεωργαντάς: Στηρίζουμε την εγχώρια παραγωγή βιολογικών προϊόντων με 705 εκατ. ευρώ

15:24

Meteo: Ηλιοφάνεια και περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας αύριο σε ολόκληρη τη χώρα

15:16

Ρωσία: Απομακρύνθηκε ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιμελητείας

15:07

Ιράν: Τουλάχιστον 35 νεκροί έπειτα από περισσότερο από μια εβδομάδα διαδηλώσεων

14:57

Ιταλικές εκλογές: Η Λέγκα "έσπασε" την καθιερωμένη προεκλογική σιωπή

14:52

Καραθανασόπουλος (KKE) για εξεταστική για υποκλοπές: Επιχείρηση συγκάλυψης με πολλαπλές στοχεύσεις

14:48

Για έξι ένοπλες ληστείες σε τράπεζες και ταχυδρομικό κατάστημα κατηγορείται 41χρονος που συνελήφθη

14:45

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 10 άτομα για υποθέσεις εμπορίας, διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών ουσιών

14:41

Μπακογιάννης: Στόχος η μείωση των δημοτικών τελών μέχρι το τέλος του χρόνου

14:31

Βέλγιο: Τρεις συλλήψεις για μια "σοβαρή απειλή" σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης