Μπουρλά για Όμικρον: Μπορεί να χρειασθεί και τέταρτη δόση του εμβολίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπουρλά για Όμικρον: Μπορεί να χρειασθεί και τέταρτη δόση του εμβολίου
«Όταν θα δούμε τα στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο, θα προσδιορίσουμε εάν η Όμικρον καλύπτεται επαρκώς από την τρίτη δόση και για πόσο», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Το ενδεχόμενο να χρειαστεί τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, εξαιτίας της Όμικρον, άφησε ανοιχτό ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ενδεχομένως και νωρίτερα από το αναμενόμενο, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων μελέτης πως η χορήγηση της τρίτης δόσης δρα εξουδετερωτικά απέναντι στο νέο στέλεχος Όμικρον.

«Όταν θα δούμε τα στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο, θα προσδιορίσουμε εάν η Όμικρον καλύπτεται επαρκώς από την τρίτη δόση και για πόσο χρονικό διάστημα. Και, νομίζω θα χρειαστούμε και τέταρτη δόση», δήλωσε ο Μπουρλά στο «Squawk Box» του CNBC.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Μπουρλά είχε προβλέψει ότι πιθανώς να χρειαζόταν μια τέταρτη δόση 12 μήνες μετά την τρίτη. «Με την Όμικρον πρέπει να περιμένουμε και να δούμε γιατί έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες. Μπορεί να την χρειαστούμε πιο γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως η Pfizer υπέβαλε αίτησή της στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων τον περασμένο μήνα για επείγουσα έγκριση του χαπιού της κατά της Covid. Ο επικεφαλής της φαρμακευτικής είπε στο CNBC ότι η Pfizer θα έχει τα πλήρη αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές σε λίγες μέρες και αναμένει ότι το χάπι θα επιδείξει αποτελεσματικότητα κατά 89% απέναντι σε νοσηλεία και θανάτους, όπως έδειξαν και τα ενδιάμεσα στοιχεία τον προηγούμενο μήνα.

Εξάλλου, ο Μπουρλά εμφανίστηκε βέβαιος ότι το χάπι Pfizer θα είναι αποτελεσματικό και κατά της Όμικρον. Pfizer και BioNTech ανέφεραν ότι μπορούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο που στοχεύει συγκεκριμένα στην Όμικρον έως τον Μάρτιο του 2022, εάν αυτό αποδειχθεί απαραίτητο, τόνισε ο ίδιος.

Εκτίμηση για 4η δόση έκανε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Η κ. Ψαλτοπούλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης για καλύτερη προστασία και εξήγησε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είτε αν νοσήσουμε είτε αν εμβολιαζόμαστε εκπαιδεύεται καλύτερα και φτιάχνει αντισώματα για να αντιμετωπίζει καλύτερα τις μεταλλάξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισραηλινή μελέτη: Η τρίτη δόση Pfizer μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο θανάτου

ΠΟΥ: Πιο μεταδοτική η Όμικρον από την Δέλτα αλλά με ηπιότερα συμπτώματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider