Αύξηση των κρουσμάτων στους νέους αναμένουν οι ειδικοί - Σε ποιες περιοχές παρατηρείται ήδη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύξηση των κρουσμάτων στους νέους αναμένουν οι ειδικοί - Σε ποιες περιοχές παρατηρείται ήδη
Σε κάποιες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας,

Συνεχίζεται η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, με το μέσο κυλιόμενο των τελευταίων 7 ημερών να παρουσιάζει σημαντική μείωση των νέων διαγνώσεων Covid-19 ανά ημέρα, ποσοστό που ανέρχεται στο 37%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η μείωση αφορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 35 έτη.

Εντούτοις, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το καλοκαίρι θα αυξηθούν τα κρούσματα στους νέους, τονίζοντας την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού των πολιτών άνω των 50 ετών, στους οποίους θα μεταφερθεί ο ιός και οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου.

Σε κάποιες περιοχές ήδη παρατηρείται αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων, κυρίως σε νέους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα στο Ρέθυμνο, στη Σύρο και στη Σαντορίνη.

«Πιθανότατα η μείωση αυτής της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων στις περιοχές αυτές, σχετίζεται με την αυξημένη κινητικότητά τους ή και την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών.

Ταυτόχρονα όμως, σε κάποιες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», ανέφερε κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής -Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάννα Παπαευαγγέλου.

Μείωση ενεργών κρουσμάτων

Σημαντικά μειώθηκε και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας, κατά σχεδόν 40%. Οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες πρασίνισαν, με εξαίρεση τη Δυτική Αττική, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τη Φλώρινα, όπου ακόμα παρατηρείται αρκετή διασπορά του ιού.

Σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Κως, η Θήρα, η Πάρος και η Μύκονος, παρά το μικρό αριθμό των νέων κρουσμάτων σημειώνεται μία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρότεινε εντατικοποίηση της επιδημιολογικής επιτήρησης στις τουριστικές περιοχές, καθώς και των ελέγχων στους εργαζόμενους του χώρου του τουρισμού.

«Παρόλο που η επιδημιολογική εικόνα συνολικά είναι πολύ ικανοποιητική, οι συχνές μικρές εξάρσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, μας θυμίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα και ότι η στενή συνεχής παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και η τήρηση των μέτρων από όλους μας είναι απαραίτητη», υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ηλικίες 35-49 ετών στο «στόχαστρο» της long Covid

Κορονοϊός: 519 νέα κρούσματα, 16 νεκροί και 321 διασωληνωμένοι ασθενείς το τελευταίο 24ωρο

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οι θάνατοι παγκοσμίως

gazzetta
gazzetta reader insider insider