Johnson & Johnson: Η ΕΕ δεν ενεργοποιεί τη ρήτρα επιπλέον δόσεων, εξετάζει το ενδεχόμενο δωρεάς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Johnson & Johnson: Η ΕΕ δεν ενεργοποιεί τη ρήτρα επιπλέον δόσεων, εξετάζει το ενδεχόμενο δωρεάς
Johnson
Η ΕΕ έχει εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια από άλλους προμηθευτές για να ανοσοποιήσει τον ενήλικο πληθυσμό της το καλοκαίρι και έχει ένα μεγάλο συμβόλαιο με τις Pfizer / BioNTech για τα επόμενα χρόνια.

Nα μην ενεργοποιήσει τη ρήτρα για την αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου Johnson & Johnson αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σκέφτεται να δωρίσει άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις, αν ολοκληρωθεί η παραγγελία τους, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Όπως αναφέρει το Reuters, στα τέλη Μαρτίου η ΕΕ άφησε τη ρήτρα για την παραγγελία 100 εκατ. επιπλέον δόσεων να λήξει, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο, αποκαλύπτοντας την εμπιστευτική ρήτρα της σύμβασης με την J&J που δεν ήταν γνωστή προηγουμένως.

Βάσει της σύμβασης, η ΕΕ παρήγγειλε 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με την επιλογή να αγοράσει άλλα 200 εκατ. σε δύο ξεχωριστές παραδόσεις. Η προθεσμία για τη δεύτερη ρήτρα των υπόλοιπων 100 εκατ. δόσεων λήγει στα τέλη Ιουνίου, αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για το τι θα γίνει, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ σύμφωνα με το Reuters, στην απόφαση αυτή της ΕΕ μπορεί να έχουν παίξει ρόλο και τα προβλήματα εφοδιασμού της εταιρείας, καθώς η J&J δεσμεύτηκε να παραδώσει 55 εκατ. δόσεις στην ΕΕ μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά μέχρι στιγμής έχει παραδώσει μόνο περίπου 12 εκατομμύρια.

Εξάλλου, η ΕΕ έχει εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια από άλλους προμηθευτές για να ανοσοποιήσει τον ενήλικο πληθυσμό της το καλοκαίρι και έχει ένα μεγάλο συμβόλαιο με τις Pfizer / BioNTech για τα επόμενα χρόνια. Όπως ανέφεραν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Ένωση εξετάζει να ενεργοποιήσει τη ρήτρα των επιπλέον δόσεων του J&J, κυρίως με την πρόθεση να τις δωρίσει σε φτωχότερες χώρες. Μέχρι στιγμής έχει δεσμευτεί να δωρίσει τουλάχιστον 100 εκατ. επιπλέον δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider