Tax & Labour | Εργασιακά

Jobmatch: Από τις 13 Μαΐου τα ηλεκτρονικά ραντεβού για προσλήψεις ανέργων σε εστίαση και τουρισμό

Αγγελική Μαρίνου

Ακόμη ένα ψηφιακό εργαλείο προστίθεται στο οπλοστάσιο της ΔΥΠΑ, ενισχύοντας την προσπάθεια σύζευξης της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας στον κρίσιμο κλάδο του τουρισμού και της εστίασης.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Jobmatch που θα βγει «στον αέρα» την προσεχή Δευτέρα 13 Μαΐου, φιλοδοξεί να φέρει κοντά τις επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους, προκειμένου να συνδράμει στην κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν στους τομείς της φιλοξενίας.

«Με δεδομένο ότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας, αλλά και το γεγονός πως αυτή τη στιγμή έχουμε 50.000 κενές θέσεις σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα, η υλοποίηση καινοτόμων δράσεων για την κάλυψη αυτού του ελλείμματος, είναι επιτακτική ανάγκη. Η πλατφόρμα jobmatch αφορά τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού για προσωρινή αλλά και για μόνιμη εργασία» δήλωσε σε συνέντευξή του στο insider, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Ειδικότερα ο εργαζόμενος, αφού κατεβάσει την εφαρμογή jobmatch από το App Store ή το playstore και ολοκληρώσει το προφίλ του, θα μπορεί να διαμορφώνει με τη χρήση φίλτρων τις επιλογές του, όπως στο τι επαγγέλματα θέλει να απασχοληθεί και σε ποιες περιοχές, σε τι ωράρια εργασίας θέλει να απασχοληθεί αλλά και τις αποδοχές που θέλει να λαμβάνει.

Παράλληλα οι οι εργοδότες θα μπορούν να δημιουργήσουν το επαγγελματικό τους προφίλ και να συνδεθούν άμεσα με τον εργαζόμενο στην θέση εργασίας που έχουν ανοίξει, βάση της περιοχής της επιχείρησης τους, του εύρους μισθού και της αξιολόγησης τους. Και αφού υπάρξει αντιστοίχιση εργαζόμενου με εργοδότη, μετά θα κλείνεται ραντεβού για συνέντευξη, είτε μέσω βιντεοκλήσης, είτε τηλεφωνικά.

«Θα συνεχίσουμε και με άλλες καινοτόμες δράσεις, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό μας, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση για όλους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας» τόνισε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Πού εντοπίζονται τα κενά

Όπως ανέφερε πρόσφατα η ΠΟΕΕΤ, ανασταλτικός παράγοντας για την απασχόληση των νέων στον τουριστικό τομέα είναι:

  • αφενός η εποχικότητα του επαγγέλματος και το γεγονός ότι το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν, διαρκεί για τρεις μήνες.
  • αφετέρου, η εντατικοποίηση της δουλειάς την περσινή σεζόν λόγω των χιλιάδων κενών που υπήρχαν, λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν και φέτος στον κλάδο.

Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία, το μεγαλύτερο πρόβλημα ελλείψεων παρατηρείται στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, όπως Κρήτη, Ρόδος και Χαλκιδική.

Το 2023, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που διεξήγαγε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, περίπου μία στις 5 θέσεις παρέμεινε κενή στα ελληνικά ξενοδοχεία με τις ελλείψεις να υπολογίζονται συνολικά στις 53.229 θέσεις εργασίας.

Το ποσοστό των ελλείψεων το 2023 πάντως είχε μειωθεί ελαφρώς σχέση με την προηγούμενη διετία. Βάσει του οργανογράμματος των ξενοδοχείων, οι απαιτούμενες θέσεις εργασίας το 2023 εκτιμώνται ότι έφτασαν στις 265.782, ενώ οι θέσεις που πράγματι καλύφθηκαν στις 212.553.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων παρατηρείται στα ξενοδοχεία 3 αστέρων (24%) και το μικρότερο, αντίστοιχα, στα ξενοδοχεία 5 αστέρων (14%). Από το σύνολο των ξενοδοχείων, το 35% εμφάνιζε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, το 25% σε τουλάχιστον μία θέση σερβιτόρου, το 21% σε τουλάχιστον μία θέση receptionist και Barista/Barman-Barwoman και Receptionist, και το 19% παρουσίαζε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καθαριστή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και λαντζέρη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: