Εφορία: Ανατροπή στο νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ – Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Ανατροπή στο νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ – Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά
Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου ανοίγει το Taxis για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων – Έκπτωση 3% σε όσους εξοφλήσουν εφάπαξ φόρο εισοδήματος.

Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ για την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ σε 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων προκάλεσε η πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου καθώς θα καθυστερήσει, λόγω της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, η ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει την απαλλαγή από το φόρο ακινήτων στους σεισμόπληκτους της Κρήτης. Για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ απαιτείται η ψήφιση της διάταξης η οποία εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πρόταση δυσπιστίας θα είχε ψηφιστεί χθες Τρίτη.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, φέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι πολλών ταχυτήτων ανάλογα με τις μεταβολές στην περιουσία, το οικονομικό προφίλ και την ασφαλιστική κάλυψη των ακινήτων. Τυχεροί θα είναι πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι θα έχουν εκπτώσεις έως και 100%, υψηλότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν όσοι απέκτησαν ακίνητα το 2023, ελάφρυνση θα έχουν όσοι προχώρησαν σε μεταβιβάσεις ενώ για τους περισσότερους φορολογούμενους δεν θα υπάρχει καμία μεταβολή στο λογαριασμό.

Η εξόφληση του φόρου μπορεί να γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης να λήγει στις 30 Απριλίου 2024.

Έκπτωση φόρου 3%

Η πρεμιέρα για τις νέες φορολογικές δηλώσεις αναμένεται μετά τα μέσα Απριλίου ενώ με διάταξη που έχει κατατεθεί στη Βουλή η έκπτωση 3% για εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος θα ισχύει και σε περίπτωση παράτασης της αρχικής προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τη ρύθμιση:

1. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο (2) πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

2. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.

3. Όταν ο Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%. Η έκπτωση δεν καταλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην εναλλακτική φορολόγηση του άρθρου 5Β.

Επιχειρήσεις

4. Η καταβολή του Φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του Φορολογικού έτους 2023, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο (2) πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της δεύτερης δόσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider