Εντός της εβδομάδας το φορο-νομοσχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες και φοροδιαφυγή – «Κλειδώνει» το νέο πακέτο στήριξης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντός της εβδομάδας το φορο-νομοσχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες και φοροδιαφυγή – «Κλειδώνει» το νέο πακέτο στήριξης
Σε δημόσια διαβούλευση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για 735.000 επαγγελματίες. Ποιες διορθώσεις εξετάζονται. Τα φοροέσοδα Οκτωβρίου θα κρίνουν το ύψος και τους δικαιούχους της χριστουγεννιάτικης επιταγής ακρίβειας.

Το τοπίο για τον τρόπο υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος των επαγγελματιών αλλά και για τις εκπτώσεις και εξαιρέσεις, ξεκαθαρίζει εντός της εβδομάδας με την ανάρτηση του φορολογικού νομοσχεδίου σε δημόσια διαβούλευση, ενώ το οικονομικό επιτελείο δηλώνει ανοιχτό σε διορθώσεις – βελτιώσεις.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να «κλειδώσει» και η νέα επιταγή ακρίβειας στους ευάλωτους, καθώς την Τετάρτη δημοσιοποιούνται τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023. Από την πορεία των φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο θα εξαρτηθεί το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης και η περίμετρος των δικαιούχων του νέου χριστουγεννιάτικου «μποναμά», με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει (στην ΕΡΤ) «ό,τι υπάρξει στο βαθμό που υπάρξει, θα σχετίζεται με την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων». Την Τετάρτη, αναμένεται η δημοσίευση των φθινοπωρινών εκτιμήσεων της Κομισιόν, οι οποίες αναμένεται να δώσουν το στίγμα για την ανάπτυξη και άλλα κρίσιμα μεγέθη όπως οι διεθνείς τιμές της ενέργειας.

Οριακές διορθώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες

Όσον αφορά στο νέο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών το οικονομικό επιτελείο μετά τις έντονες αντιδράσεις εμφανίζεται ανοιχτό σε διορθώσεις – βελτιώσεις, οι οποίες όμως δεν θα θίγουν τη βασική φιλοσοφία της καθιέρωσης ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος και ελάχιστου φόρου. Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη, δεν πρόκειται να υπάρξουν μεταβολές στα κριτήρια προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά μόνο σε επιμέρους παραμέτρους που αφορούν εξαιρέσεις και εκπτώσεις από το νέο φορολογικό πλαίσιο.

«Δεν μιλάμε για τις πλάκες του Μωυσή. Δεν είναι οι 10 εντολές εκ των πραγμάτων και αυτό ισχύει σε όλα τα νομοσχέδια. Προσέξτε γιατί παρερμηνεύεται και αυτό. Δεν ήρθαμε να πούμε αυτό είναι και τελείωσε. Αλλά προσέξτε, δεν μπορούμε και εμείς να δεχθούμε τη λογική που εξήγησα προηγουμένως και νομίζω ότι δεν τη δέχεται και η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, ότι ένας επαγγελματίας είναι φτωχότερος από τον υπάλληλό του που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Δεν το δεχόμαστε αυτό», ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διορθώσεις που εξετάζει το υπουργείο είναι οριακού χαρακτήρα, οι οποίες θα διευρύνουν τη δυνατότητα των ελευθέρων επαγγελματιών να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα του τεκμαρτού υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματός τους.

Μετά τη διαβούλευση και πριν κατατεθούν οι τελικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή δεν αποκλείονται αλλαγές που να οδηγούν:

- Στην εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών από τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος, όπως οι συνταξιούχοι οι οποίοι για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμά τους και οι επιχειρήσεις που ασκούνται από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών εφόσον τα πρόσωπα αυτά ασκούν την επιχείρηση ή το επάγγελμα την τελευταία δεκαετία.

- Στη διεύρυνση των παραμέτρων που θα καθορίζουν τη λεγόμενη ελάχιστη αμοιβή, ή το τεκμαρτά ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Με βάση τα όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά, θα αθροίζονται στο ελάχιστο ποσό τυχόν εισοδήματα από μισθούς. Εξετάζεται να αθροίζονται και τα εισοδήματα από τόκους, μερίσματα και ενοίκια.

- Σε αλλαγές στους συντελεστές προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και τον τζίρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κλειδώνει» η αύξηση του 2024 στις συντάξεις - Πριν τις γιορτές η καταβολή της

Σούπερ μάρκετ: Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι για τη «μόνιμη μείωση τιμής» στο ράφι - Εντείνεται η μάχη κατά της ακρίβειας

Στροφή στις συνδέσεις οπτικών ινών κάνουν οι Έλληνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider