Tax & Labour | Εργασιακά

Η ευελιξία πιο σημαντική από τον μισθό για τους νέους - Λόγοι παραίτησης ωράριο και επιστροφή στο γραφείο

Αγγελική Μαρίνου

Οι εταιρείες που επιβάλλουν στους εργαζόμενους τους να δουλεύουν από το γραφείο, στο μέλλον θα αποτελούν εξαίρεση. Αντίθετα εκείνες που υιοθετούν μια ευέλικτη startup νοοτροπία και δίνουν προτεραιότητα στην EVP (Employee Value Proposition) θα κερδίζουν τον αγώνα για τα ταλέντα.

Σύμφωνα με έρευνα της IWG, η πλειοψηφία του σύγχρονου εργατικού δυναμικού επιθυμεί ευελιξία. Το να υπαγορεύονται οι ώρες γραφείου από τις εταιρείες, τις θέτει σε μειονεκτική θέση στην ανταγωνιστική αγορά για τα ταλέντα. 

Ενδεικτικό της ανάγκης των σύγχρονων εργαζόμενων για υβριδική εργασία, είναι το γεγονός πως σχεδόν το 50% αυτών θα παραιτούνταν αν τους ζητούσαν να επιστρέψουν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η ευελιξία είναι πιο σημαντική από τον μισθό για πολλούς υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένης της γενιάς Z και ενός πιο ποικιλόμορφο εργατικού δυναμικού, το οποίο φέρει ένα ευρύτερο φάσμα προοπτικών στην επιχείρηση.

Το υβριδικό σύστημα μπορεί να μην μειώσει τις ώρες εργασίας αυτών των εργαζομένων, αλλά η ευελιξία που προσφέρει θα βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθιστώντας τη ρουτίνα τους πιο εύχρηστη. Αυτό είναι επωφελές για την εταιρεία, καθώς το εργατικό δυναμικό της είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεται εξαντλημένο και είναι πιο πιθανό να παραμείνει.

Για κάθε επιχείρηση, το να γίνει υβριδική είναι θέμα εύρεσης της σωστής ισορροπίας - και με τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της.

Το μυστικό των start up

Όσο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, με την έμφυτη ευελιξία τους, έχουν ισχυρό πλεονέκτημα όσον αφορά αυτή την πολιτιστική αλλαγή. Αγκαλιάζουν τους ευέλικτους χώρους, επειδή διατηρούν τα έξοδα σε χαμηλά επίπεδα. Προχωρούν επίσης σε υβριδικές λύσεις επειδή γνωρίζουν ότι το να δίνουν στους υπαλλήλους την ελευθερία να επιλέγουν πού περνούν τον χρόνο τους είναι αυτό που θα τους επιτρέψει να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα.

Οι startups μπορούν να προσφέρουν ευελιξία και ελευθερία που οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις δεν μπορούν, καθώς δεν λειτουργούν με το τυπικό ωράριο 09:00-17:00 και είναι πολλοί εκείνοι που αναζητούν μια θέση εργασίας που δεν θα έχει το παραδοσιακό ωράριο εργασίας.

Καθώς, λοιπόν, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με μεγάλες εταιρείες, όσον αφορά τον μισθό και τα προσφερόμενα προνόμια, προσφέρουν ευελιξία και μια θέση εργασίας με αποστολή (key player) ώστε να προσελκύσουν ταλαντούχους νέους που θα έχουν την ευκαιρία να χτίσουν την εξωτερική επιτυχία της εταιρείας και παράλληλα να συμβάλουν στην διαμόρφωση της κουλτούρας και της φιλοσοφίας της εσωτερικά. .

Ο ιδρυτής της IWG Mark Dixon αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι απαιτούν περισσότερα από τους εργοδότες τους. Έχουν παρέλθει οι μέρες που ο μισθός ήταν ο μοναδικός παράγοντας όταν εξετάζεται μια προσφορά εργασίας, καθώς οι υποψήφιοι σε όλο τον κόσμο επανεκτιμούν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής». 

Σε ένα άρθρο του στο περιοδικό «Wired» με τίτλο The Work-From-Anywhere War Is Beginning, ο οικονομολόγος Raj Choudhury του Harvard Business School τονίζει πως «υπάρχουν δύο είδη εταιρειών». Η μία θα αγκαλιάσει την εργασία από παντού και η δεύτερη θα βρίσκεται σε άρνηση - αισθάνομαι ότι αυτές οι εταιρείες θα χάσουν το εργατικό δυναμικό τους». 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: