Sustainability

Σκρέκας: Σημαντικός ο ρόλος του φυσικού αερίου – Η Ελλάδα κόμβος και στην πράσινη ενέργεια

Πένη Χαλάτση

Στη στρατηγική της Ελλάδας για την βιωσιμότητα και την ενεργειακή μετάβαση και στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας την Πέμπτη στο συνέδριο Sustainability Summit του Economist. 

Ο κ. Σκρέκας τόνισε τη σημασία των υποδομών και της διείσδυσης των ΑΠΕ σημειώνοντας ότι «το φυσικό αέριο μαζί με τις ΑΠΕ παίζει σημαντικό ρόλο ως μεταβατικό καύσιμο. Χρειάζεται διασφάλιση της προμήθειας. Αυτό το καλοκαίρι βιώσαμε θερμοκρασίες πάνω από 37 βαθμούς, αυτό σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Όλες αυτές τις ώρες δούλεψαν όλα τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας σωστά, δεν είχαμε διακοπές ρεύματος αλλά αύξηση της ζήτησης τη ενέργειας. Φέτος σπάσαμε όλα τα ρεκόρ ζήτησης ενέργειας». Αναλύοντας περαιτέρω επεσήμανε τη συμβολή του φυσικού αερίου. «Δεν μπορούμε να πάμε στο επόμενο στάδιο χωρίς το μεταβατικό στάδιο. Το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές προμήθειας για αυτό αναβαθμίζουμε τις διασυνδέσεις του φυσικού αερίου με τις γειτονικές  χώρες. Σχεδιάζουμε να χτίσουμε ένα νέο τερματικό στην Αλεξανδρούπολη και βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη Ρεβυθούσα θα νιώσουμε πιο ασφαλείς ως προς το LNG».

Στο τέλος του έτους έτοιμος ο αγωγός Ελλάδας Βουλγαρίας

Ο υπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τον Αμερικανό πρέσβη, κ. Τζέφρι Πάιτ, υπογραμμίζοντας ότι «η στρατηγική μας έχει απτά αποτελέσματα , έχει γίνει καταπληκτική δουλειά σε συνεργασία με τον κ. Πάιτ , για τον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας -Βουλγαρίας που θα είναι έτοιμος το τέλος του έτους και θα λειτουργήσει έως το 2022». Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι αυτό το μήνα η Ελλάδα θα υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με την Αίγυπτο για να φέρει πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και να τη διοχετεύσει στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Η Ελλάδα θα καταστεί ενεργειακός κόμβος και στην πράσινη ενέργεια», είπε σχετικά ο κ. Σκρέκας επαναλαμβάνοντας ότι η στρατηγική της κυβέρνησης στοχεύει στην ουδετερότητα άνθρακα. 

«Να αναλάβουμε δράση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την τιμή της ενέργειας και να αφήσουμε τη δημαγωγία»

Ο Έλληνας υπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε και στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας (και στη περίπτωση της Ιταλίας όπου χθες η τιμή κατέγραψε κατακόρυφη αύξηση στα 207 ευρώ ανά μεγαβατώρα) τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα για τις κυβερνήσεις το οποίο πρέπει να επιλυθεί αλλά πρέπει να ληφθεί δράση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως προς την κατάσταση στη χώρα μας, σημείωσε ότι «στην Ελλάδα πήραμε άμεσα μέτρα για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά έναντι της εκτόξευσης της  τιμής του ηλεκτρισμού και θα κάνουμε όσα πρέπει σε σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλά πρέπει να αναλάβουμε δράση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αφήσουμε τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: