Sustainability

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι «οδηγίες για το πρωινό» - Μεγαλύτερη διαφάνεια για μέλι, γάλα, χυμούς και μαρμελάδες

Newsroom

Φρένο στα νοθευμένα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες αλλά και μεγαλύτερη διαφάνεια στην ενημέρωση ων καταναλωτών όταν αγοράζουν συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία είθισται να καταναλώνονται στο πρωινό, βάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς εγκρίθηκαν την Τετάρτη οι σχετικές οδηγίες. Αυτές αφορούν στους επικαιροποιημένους κανόνες για τη σύσταση, την ονομασία, την εμπορική σήμανση και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων πρωινού (μέλι, γάλα σε σκόνη, χυμοί, μαρμελάδες) και στόχο έχουν μεταξύ άλλων την ενίσχυση των προτύπων μάρκετινγκ και την βελτίωση των πληροφοριών που λαμβάνει το καταναλωτικό κοινό. 

Οι νέοι κανόνες στοχεύουν στην καταπολέμηση των εισαγωγών νοθευμένου μελιού από τρίτες χώρες, μέσω της υποχρεωτικής και ξεκάθαρης επισήμανσης της χώρας προέλευσης, ενώ θα δρομολογήσουν και τη δημιουργία ενός συστήματος καταγραφής της εμπορικής διαδρομής του προϊόντος. 

Για τους χυμούς φρούτων εισάγονται τρεις κατηγορίες χυμών, «χυμός φρούτων μειωμένης ζάχαρης», «χυμός φρούτων μειωμένης ζάχαρης από συμπύκνωμα» και «συμπυκνωμένος χυμός φρούτων μειωμένης ζάχαρης» για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα μειωμένης ζάχαρης. Όπως προβλέπουν τα νέα πρότυπα, η δήλωση «οι χυμοί φρούτων περιέχουν μόνο φυσικά σάκχαρα» μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί στην ετικέτα. Αυτό αποσκοπεί στη βελτίωση της ενημέρωσης των καταναλωτών, καθώς οι καταναλωτές συχνά δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ των χυμών φρούτων (οι οποίοι, εξ ορισμού, δεν μπορούν να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα) και των νέκταρ φρούτων.

Στις μαρμελάδες, η ελάχιστη περιεκτικότητα σε φρούτα θα αυξηθεί από 350 σε 450 g ανά κιλό στα συμβατικά προϊόντα και από 450 σε 500 g ανά κιλό στις έξτρα μαρμελάδες. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας ζάχαρης στις μαρμελάδες, επιτρέποντας πιο υγιεινή διατροφή και θα στηρίξει την αγορά φρούτων.

Στην περίπτωση του γάλακτος σε σκόνη, θα επιτρέπεται η χρήση θεραπειών που παράγουν αφυδατωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη.

Τέλος, όσον αφορά στα μείγματα μελιού, οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν σαφέστερη την επισήμανση των χωρών προέλευσης, ώστε να αυξηθεί η διαφάνεια και να καταπολεμηθούν οι αθέμιτες πρακτικές στην διακίνησή του. Η επισήμανση θα δείχνει τις χώρες προέλευσης με φθίνουσα σειρά, με βάση το βάρος, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού που αντιπροσωπεύει κάθε χώρα.

Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν ότι, για το μέλι που διατίθεται στην αγορά στην επικράτειά τους, επιτρέπεται να αναφέρεται μόνο το ποσοστό των τεσσάρων μεγαλύτερων μεριδίων, εάν αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του μείγματος.

Η νέα δέσμη κανόνων πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο, προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα ενώ οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν εφαρμόσει τους νέους κανόνες δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: