Sustainability

Τράπεζες: Παράγουν 700 φορές περισσότερες εκπομπές από τα δάνεια από ό,τι από τα γραφεία τους

Newsroom

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με τις επενδυτικές, δανειοδοτικές και χρηματοοικονομικές δραστηριότητες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι πάνω από 700 φορές υψηλότερες, κατά μέσο όρο, από τις άμεσες εκπομπές τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό CDP. Ενώ οι τράπεζες παράγουν εκπομπές από τη θέρμανση των κτιρίων τους και άλλες δραστηριότητες σχεδόν όλες οι κλιματικές επιπτώσεις και οι κίνδυνοι προέρχονται από τη χρηματοδότηση της ευρύτερης οικονομίας, αναφέρει ο οργανισμός.

Τα δολάρια της Wall Street μπορούν είτε να βοηθήσουν στη ρύπανση των βιομηχανιών, παρέχοντας στους μεγαλύτερους ρυπαίνοντες στον κόσμο χρηματοδότηση για εξόρυξη και γεώτρηση, είτε να αποτελέσουν έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς τις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές και να προετοιμαστούν για ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αρκετές μεγάλες τράπεζες, όπως η Bank of America Corp., η Barclays Plc και η Morgan Stanley, έχουν δεσμευτεί τον τελευταίο χρόνο να μετρήσουν και να αναφέρουν τις εκπομπές άνθρακα που προκύπτουν από το δανεισμό και τις επενδύσεις τους.

«Ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη ενός μέλλοντος μηδενικού άνθρακα», δήλωσε η Emily Kreps, παγκόσμια διευθύντρια κεφαλαιαγορών της CDP. «Η μετάβαση στην πραγματική οικονομία θα απαιτήσει τεράστια κεφάλαια που θα αποσκοπούν στην απανθρακοποίηση της οικονομίας και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας, την οποία μόνο ο χρηματοοικονομικός τομέας μπορεί να διευκολύνει και να προσφέρει».

Η συγκεκριμένη έκθεση του CDP αποτελεί, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο οργανισμός, την πρώτη ανάλυση των αποκαλούμενων «χρηματοδοτούμενων εκπομπών», οι οποίες είναι οι έμμεσες (οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής 3) και αφορούν στις εκπομπές που δημιουργούνται από το δανεισμό και τις επενδύσεις. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ανέλυσε τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές 322 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 109 τρις. δολαρίων χρησιμοποιώντας δεδομένα που είχαν αναφέρει οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, οι ιδιοκτήτες, οι ασφαλιστές και οι τράπεζες.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά αλλά ελλιπή. Μόνο το 25% των εταιρειών ανέφερε χρηματοδοτούμενες εκπομπές, και μεταξύ αυτών που το έκαναν, οι περισσότερες ανέφεραν λιγότερο από το 50% των χαρτοφυλακίων τους, αποκρύπτοντας έτσι τον πραγματικό αντίκτυπο των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων τους.

Οι αναφερόμενες χρηματοδοτούμενες εκπομπές ανήλθαν συνολικά σε 1,04 gigatons CO2, ή περίπου στο 3% των παγκόσμιων εκπομπών το 2020. Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς σημαντικά υψηλότερος, όπως εκτιμά το Bloomberg.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.