Μύδια: Ζοφερή και δυσοίωνη η διετία - «Είναι θέμα επιβίωσης»

Η κλιματική κρίση χτυπά σφοδρά και τα μύδια της Ελλάδας.
Μύδια: Ζοφερή και δυσοίωνη η διετία - «Είναι θέμα επιβίωσης»

Τα δόντια της και στα ελληνικά μύδια δείχνει η κλιματική κρίση. Ενδεικτικά, ο Mακρύγυαλος Πιερίας, η μεγαλύτερη μυδοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας που κατέχει το 60% της καλλιέργειας στην εγχώρια αγορά, επλήγη σημαντικά από την κλιματική αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ παράγει κανονικά 13.000 τόνους μυδιών, φέτος βίωσε μια καταστροφική σοδειά με 9.500 τόνους, μία πτώση της τάξεως άνω του 40%, με τις προβλέψεις για το 2025 να είναι ακόμη πιο ματαιόδοξες και «μαύρες».

Εικόνα

Η φετινή επίδοση αποτέλεσε μία δυσάρεστη εξέλιξη για τα μύδια της Πιερίας που γίνονται ανάρπαστα στις χώρες του εξωτερικού και οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στον γόνο, με μεγάλη θνησιμότητα, οδηγώντας στην δραματική μείωση της παραγωγής.

Οι μυδοκαλλιεργητές ζητούν αποζημιώσεις από το ελληνικό κράτος, όμως, όπως αναφέρουν, το ζητούμενο για τους ίδιους είναι να ληφθούν προπαρασκευαστικές πρωτοβουλίες για το 2025, καθώς η επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι ακόμη δυσκολότερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη διεθνή αφρόκρεμα τα παραθαλάσσια resorts με άρωμα Ελλάδας

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, υπογράμμισε πως 70 μεγάλα σκάφη ασχολούνται με τις μυδοκαλλιέργειες και κάθε σεζόν απασχολούνται πάνω από 650 εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα το 2025 να εισάγει σημαντικές προκλήσεις.

Επίσης, κάλεσε τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενσκήψει στο ζήτημα ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. «Είναι θέμα επιβίωσης για όλους, μιλάμε για εργαζόμενους και οικογενειακές επιχειρήσεις. Τα καΐκια είναι επαγγελματικά» διεμήνυσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ασύρτικο: Μία ελληνική ποικιλία παντός καιρού - 8 must try ετικέτες

Ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν και στον Βόλο τη στιγμή που οι Έλληνες παραγωγοί το τελευταίο διάστημα έκαναν μία μεγάλη και επιτυχημένη προσπάθεια εξωστρέφειας στις ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικά, ενώ η τιμή ήταν στα 40 λεπτά, πλέον έχει ξεπεράσει το 1 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Τάσος Δραγάνης, πρόεδρος των μυδοκαλλιεργητών Πιερίας, επεσήμανε πως η παραγωγή από τα 1.700 στρέμματα ήταν σημαντικά περιορισμένη, ενώ η νέα χρονιά κρίνεται ιδιαιτέρως δυσοίωνη καθώς η θνησιμότητα στον γόνο ξεπερνά το 60%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξινόμαυρο: Το σταφύλι των Θεών - Τα κορυφαία ελληνικά κρασιά

«Καμία φορά δεν πήραμε βοήθεια από το ελληνικό κράτος, μόνο επί COVID - 19, εκταμιεύσαμε 1.250.000 ευρώ. Ζητάμε από ΕΛΓΑ και ΥπΑΑΤ να καθίσουν δίπλα μας και να σταθούν στο πλευρό μας» υποστήριξε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως υπάρχει θέμα επιβίωσης για τους Έλληνες παραγωγούς.

Σε ολοκληρωτική καταστροφή οδηγούνται και οι μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού Κόλπου. Ο αφανισμός των μυδιών είναι πρωτοφανής με καλλιεργητές να μιλούν για βαθιά ύφεση του κλάδου προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξει παραγωγή ούτε την επόμενη χρονιά.

Επισημαίνεται ότι η ελληνική παραγωγή μυδιών γίνεται στη συντριπτική της πλειοψηφία στο Θερμαϊκό Κόλπο, (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία). Το παραγόμενο προϊόν είναι αναγνωρισμένο, υψηλής ποιότητας και κατά 90% εξάγεται σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας υπογράμμισε ότι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς θα είναι σε συνεχή συνεργασία το επόμενο διάστημα, για να αποτιμηθούν και να τεκμηριωθούν με στοιχεία της έκτασης του προβλήματος, αλλά και για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου.

«Είμαστε εδώ όλοι μαζί, δηλώνοντας ότι θα συνεργαστούμε προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα οι μυδοκαλλιεργητές. Σκοπεύουμε να δουλέψουμε και να απευθυνθούμε συντονισμένα στην κυβέρνηση, γιατί είναι επίσης απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν ειδικά μέτρα στήριξης του κλάδου το 2025, που δεν θα υπάρξει παραγωγή, σε συνδυασμό με ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της μυδοκαλλιέργειας στο Θερμαϊκό Κόλπο», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ