Οι 9 πιο «must» ταξιδιωτικές εμπειρίες του 2024 - Συνδυάζουν πολυτέλεια και διασκέδαση

Νυχτερινές βόλτες, σαφάρι, χαλαρωτικές εξορμήσεις, Ιαπωνία, yachting, Ευρώπη με τρένο, «πάθη», ιδιωτικότητα και καλό φαγητό. Τα μυστικά για καλοπέραση την τουριστική περίοδο.
Οι 9 πιο «must» ταξιδιωτικές εμπειρίες του 2024 - Συνδυάζουν πολυτέλεια και διασκέδαση

Τα lockdown της εποχής της πανδημίας οδήγησαν στην άνοδο των «ταξιδιωτικών εμπειριών» - ή έστω, σημαντικών, στοχευμένων δραστηριοτήτων με στόχο την εκμετάλλευση του μάξιμουμ που μπορεί να προσφέρει μια τουριστική απόδραση. Δεν αρκεί πια να πηγαίνεις απλώς σε ένα μέρος, καθώς πολλοί επισκέπτες θέλουν να μαθαίνουν όσο περισσότερα μπορούν για τον προορισμό τους και να αποκομίζουν ψυχικά οφέλη από το ταξίδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερωτική η Ελλάδα: Αθήνα και Σαντορίνη στους top προορισμούς για τον Αγ. Βαλεντίνο

Αν αυτό ακούγεται... υπερβολικό για μια σύντομη «διαφυγή» από την καθημερινότητα, η πολυτελής ταξιδιωτική εταιρεία Virtuoso ζήτησε από 20.000 ταξιδιωτικούς συμβούλους της να μοιραστούν τις κορυφαίες εμπειρίες τους για το 2024. Παρακάτω, ακολουθούν οι εννέα «must-have» εμπειρίες που βρέθηκαν στην λίστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Forbes: Στην ελίτ της παγκόσμιας οινοποιοίας η Ελλάδα - Τα κρασιά που «μάγεψαν»

1) Τουρισμός στο σκοτάδι

Ενώ ο παραδοσιακός τουρισμός επικεντρώνεται στο να γεμίζει τις ώρες της ημέρας με δραστηριότητες, ο τουρισμός στον σκοτεινό ουρανό αφορά μόνο τις νύχτες. Η προσοχή στρέφεται στα θαύματα του νυχτερινού ουρανού — από την παρατήρηση των άστρων έως το Βόρειο Σέλας, ενώ τα ταξίδια επικεντρώνονται σε περιηγήσεις και βόλτες σε πάρκα νυκτόβια ζώα. Η Virtuoso συνιστά ταξίδια στη Νορβηγία, την Ισλανδία και τον Καναδά, ενώ σημειώνει ότι οι ταξιδιώτες που τους αρέσει ο ζεστός καιρός μπορούν να δουν η ολική έκλειψη ηλίου στις 8 Απριλίου στο Βόρειο Μεξικό. Από το Τέξας έως την Ισπανία, οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να ελέγξουν ένα από τα 200 μέρη σε 22 χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως "Dark Sky Place" από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό DarkSky International.

Εικόνα

2) Σαφάρι

Τα σαφάρι βρίσκονται στην κορυφή των καταλόγων πολλών ταξιδιωτών, αλλά δεν θα πρέπει να είναι πολύ προσηλωμένοι στην εύρεση των «Μεγάλων Πέντε» - όπως το λιοντάρι, η λεοπάρδαλη, ο ρινόκερος, ο ελέφαντας και ο αφρικανικός βούβαλος ή αγριοβούβαλος. Τα «αργό σαφάρι» επικεντρώνονται στην πλήρη παρατήρηση της ζωής των ζώων και των τοπίων της Αφρικής, «από τη μετανάστευση μπακαλιάρου μέχρι το κυνήγι λιονταριών που προκαλεί περισσότερη αδρεναλίνη», σύμφωνα με την Virtuoso. «Τέτοιες εξορμήσεις προσφέρουν την ευκαιρία να απολαύσετε την κρυφή άγρια ζωή της Αφρικής με πιο χαλαρωτικό ρυθμό», τονίζει η Μίστι Μπέιλς, αντιπρόεδρος παγκόσμιων δημοσίων σχέσεων της εταιρείας.

Εικόνα

3) Η ευεξία ως τρόπος ζωής

Προορισμοί για ευεξία υπάρχουν παντού, αλλά η Virtuoso συνιστά να ξεφύγετε από το άγχος «στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου ή στη Χώρα των Χαμόγελων» — αντίστοιχα, στο Μπουτάν ή στην Ταϊλάνδη. Ο διάσημος δείκτης Gross National Happiness ή GNH του Μπουτάν μετρά τη συλλογική ευτυχία και ευημερία του πληθυσμού. Τέθηκε σε ισχύ το 2008 και αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη πίσω από τις τουριστικές και οικονομικές πολιτικές της χώρας. Όσον αφορά την Ταϊλάνδη, οι σύμβουλοι της Virtuoso προτείνουν «γνωστές περιοχές όπως το Τσιάνγκ Μάι και το Κο Σαμούι», καθώς και πιο απομονωμένα σημεία, όπως το InterContinental Khao Yai Resort για παράδειγμα. Σε απόσταση 2,5 ωρών από την Μπανγκόκ, το σπα και τα δωμάτιά του είναι διαμορφωμένα μέσα σε πολυτελή αναβαθμισμένα σιδηροδρομικά βαγόνια κοντά στο Εθνικό Πάρκο Khao Yai που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Εικόνα

4) Οι εποχές της Ιαπωνίας

Το Japan Rail Pass, ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος ταξιδιωτικός ιστότοπος στις ΗΠΑ, δεν θα βοηθήσει τους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν τη Βόρεια Αμερική — αλλά θα τους μεταφέρει στην Ιαπωνία με τρένο. Ο ιστότοπος είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στη μέση μηνιαία επισκεψιμότητα (+239%) από το 2022 έως το 2023 μεταξύ των Αμερικανών χρηστών, αναδεικνύοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον μεταξύ των διεθνών επισκεπτών, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων, Similarweb. Η Virtuoso προτείνει μια επίσκεψη στην Ιαπωνία την άνοιξη, όταν κερασιές ανθίζουν σε μέρη όπως το Κιότο και η Καναζάβα. Αλλά οι σύμβουλοι της εταιρείας ζητούν επίσης από τους ταξιδιώτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας χειμερινής εξόρμησης «όταν η σεζόν του σκι είναι σε πλήρη εξέλιξη και η κορυφή του όρους Φούτζι καλύπτεται από χιόνι».

Εικόνα

5) Κρουαζιέρες... διαρκείας

Οι κρουαζιέρες διαρκείας έχουν ονομαστεί η «ταξιδιωτική τάση της δεκαετίας» καθώς έχουν την άνεση ενός yacht, αλλά λειτουργούν σε μικρότερα σκάφη με λιγότερα άτομα. Δημοφιλή για μέρη από την Ανταρκτική έως τα νησιά Γκαλαπάγκος, έχουν συχνά εμπειρογνώμονες, όπως ιστορικούς και γεωλόγους, και απευθύνονται σε άτομα που αναζητούν ένα πρόσθετο στοιχείο περιπέτειας. «Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων δεν επιθυμεί πλέον ασυνήθιστες διακοπές», δήλωσε στο CNBC Travel ο Τζέιμς Κόουλ, ιδρυτής του πρακτορείου κρουαζιέρας Panache Cruises με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι άνθρωποι λαχταρούν την περιπέτεια… υπάρχει ένας ορισμένος βαθμός ρομαντισμού εδώ που παραπέμπει στην εποχή μεγάλων εξερευνητών όπως η Χίλαρι, ο Κουστώ και ο Σάκλετον» πρόσθεσε.

Εικόνα

6) Παρίσι - Κωνσταντινούπολη με τρένο

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ταξιδέψετε μεταξύ της γαλλικής πρωτεύουσας του Παρισιού και της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία που βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Αλλά ίσως κανένα τόσο πολυτελές — και ακριβό — όσο στο Venice Simplon-Orient-Express, A Belmond Train. Το τρένο πραγματοποιεί μικρότερα ταξίδια, πολλά που διαρκούν μόνο μία έως δύο νύχτες, στην Ευρώπη, αλλά μόνο ένα ταξίδι ετησίως μεταφέρει τους επιβάτες από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη. Αναχωρώντας τον Αύγουστο, η Virtuoso συνιστά στους ταξιδιώτες να παρακολουθήσουν πρώτα τους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν αναχωρήσουν από την «Πόλη του Φωτός» με στυλ.

Εικόνα

7)Το πάθος ταξιδεύει

Τα χόμπι μπορεί να συνδέονται με το σπίτι, αλλά η Virtuoso προτείνει σε όσους αγαπούν την κηπουρική να κάνουν κράτηση για ένα ταξίδι ώστε να παρακολουθήσουν από κοντά την έκθεση λουλουδιών RHS Chelsea του Λονδίνου τον Μάιο, ενώ οι βιβλιοφάγοι μπορούν να κατευθυνθούν στη βιβλιοθήκη στο μοναστήρι Strahov της Πράγας. Μια νέα εταιρεία που ονομάζεται Dinosaur Trips επιτρέπει στους λάτρεις να ταξιδέψουν με τον παλαιοντολόγο Μπράιαν Κέρτις για εκσκαφές και να εξερευνήσουν αρχαιολογικά ευρήματα σε όλες τις ΗΠΑ από εκπληκτικές επιδείξεις δεινοσαύρων, θηλαστικών, θαλάσσιων ερπετών μέχρι και... ψαριών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μία Ελληνίδα στους 22 εξυπνότερους ανθρώπους της ιστορίας - Η άγρια δολοφονία της Υπατίας

8) Απόδραση σε ιδιωτικό νησί

Η χαρτογράφηση ενός ιδιωτικού νησιού είναι οι απόλυτες απομονωμένες διακοπές. Αλλά δεν χρειάζεται να κάνετε κράτηση για... ολόκληρο το νησί ώστε να απολαύσετε μια luxurious διαμονή. Από το καταφύγιο Bawah στα απομακρυσμένα νησιά Riau της Ινδονησίας μέχρι το The Resort στον Παναμά, η διαμονή σε ιδιωτικά νησιά είναι για όσους θέλουν να ξεφύγουν από όλα, σε έναν προορισμό όπου αμμώδη μονοπάτια αντικαθιστούν τους δρόμους και τα παραδοσιακά ξενοδοχεία δίνουν τις θέσεις τους σε σύγχρονες βίλες.

Εικόνα

9) Φεστιβάλ φαγητού και ιδιωτικές ξεναγήσεις

Οι γαστρονομικές περιηγήσεις δεν είναι καινούριες, ωστόσο ανοίγουν ένα παράθυρο στο παρελθόν και το παρόν των πολιτισμών. Σύμφωνα με την ταξιδιωτική εταιρεία, ένα ταξίδι στην περουβιανή κουζίνα στο Mistura Food Festival ή μια επίσκεψη στα streetfoodάδικα της Λιουμπλιάνας στη Σλοβενία, είναι εξαιρετικές επιλογές. Τα μαθήματα μαγειρικής και ο γαστροτουρισμός σε μέρη όπως το The Curious Mexican της Πόλης του Μεξικού, θα σας μείνουν αξέχαστα.