Ένα ρολόι... to the rescue!

Το να πιάνεις καλό σήμα είναι σήμερα πολύ πιο εύκολο και δεδομένο από ό,τι παλιά. Ακόμη κι έτσι, υπάρχουν απομακρυσμένες περιοχές που η επικοινωνία γίνεται δύσκολη. Ευτυχώς, το O-Boy είναι εδώ για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
Ένα ρολόι... to the rescue!

Το να πιάνεις καλό σήμα είναι σήμερα πολύ πιο εύκολο και δεδομένο από ό,τι παλιά. Ακόμη κι έτσι, υπάρχουν απομακρυσμένες περιοχές που η επικοινωνία γίνεται δύσκολη. Ευτυχώς, το O-Boy είναι εδώ για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Ο λόγος για ένα ρολόι που μπορεί μέσω δορυφόρου να στείλει σήματα κινδύνου χωρίς να υπάρχει απαραίτητα ασύρματο δίκτυο Internet.

Πρόκειται για μια ανακάλυψη του Δανού Hadrien Dorchy, ο οποίος βίωσε ένα περιστατικό που τον έκανε να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από παντού χωρίς τη χρήση διαδικτύου.

Εικόνα

Κάνοντας windsurf στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου, έσπασε το πτερύγιο από τη σανίδα του και ήταν αδύνατον να επιστρέψει στην ακτή καθώς βρισκόταν πολύ βαθιά στη θάλασσα. Μέσα στις στιγμές τρόμου και αγωνίας που πέρασε σκέφτηκε πως θα ήταν χρήσιμο ένα ρολόι που θα έστελνε σήματα κινδύνου, αλλά χωρίς να εξαρτάται από το διαδίκτυο.

Όταν η περιπέτειά του έλαβε τέλος -καθώς τον περισυνέλλεξε μια βάρκα που περνούσε- άρχισε να σχεδιάζει το ρολόι διάσωσης που θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο σε παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις.

Εξωτερικά, μοιάζει με κανονικό ρολόι και διαθέτει μια μικρή ψηφιακή οθόνη. Αδιάβροχο και φτιαγμένο από ανθεκτικό καουτσούκ για να αντέχει στα χτυπήματα και τις δύσκολες συνθήκες, το O-Boy, διαθέτει στο πλάι ένα μεγάλο πορτοκαλί κουμπί, που όταν το πατάς συγκεκριμένες φορές, στέλνει μέσω δορυφόρου σήματα SOS.

Αν το πατήσεις πέντε φορές, ενεργοποιείται το σύστημα GetMe, που στέλνει ένα προκαθορισμένο μήνυμα και το GPS σου με συντεταγμένες σε τέσσερις προσωπικές επαφές.

Αν τραυματιστείς θα πρέπει να το πατήσεις 8 φορές, καθώς ενεργοποιείται η λειτουργία RescueMe, που στέλνει μια κλήση κινδύνου στον πλησιέστερο σταθμό έκτακτης ανάγκης ενώ μέσω GPS γίνεται γνωστή η τοποθεσία που βρίσκεσαι.

Τέλος, αν το κρατήσεις πατημένο για 10 δευτερόλεπτα από την αρχή της περιπέτειάς σου, στέλνει ενημερώσεις και μηνύματα κινδύνου στις επαφές σου σε διαστήματα 5, 20 ή 60 λεπτών.

Για να μην χρειαστεί να πείτε «O-Boy»…

Το ρολόι O-Boy κοστίζει περίπου 405 δολάρια, αν και χρειάζεται μια ετήσια συνδρομή 199 δολαρίων για να ενεργοποιηθούν οι δυνατότητές του. Προς το παρόν διατίθεται μέσω της σελίδας χρηματοδότησης πρωτότυπων ιδεών, KickStarter και μπορεί να σας φανεί χρήσιμο αν χαθείτε στην έρημο, αν κινδυνεύσετε στη θάλασσα ή αν τραυματιστείτε σε ένα απομονωμένο δάσος.

Όσο για την ονομασία του; Ο δημιουργός του, ανέφερε πως την εμπνεύστηκε καθώς έλεγε διαρκώς «O-Boy», όσο περνούσε η ώρα μέσα στα κύματα χωρίς να τον βρίσκει κανείς...