Η Βενετία βουλιάζει από τον τουρισμό - Περισσότεροι οι τουρίστες από τους μόνιμους κατοίκους της πόλης

Αριθμό-ρεκόρ τουριστών πρόκειται να υποδεχτεί φέτος η Βενετία, ενώ την ίδια στιγμή βλέπει τους μόνιμους κατοίκους της να μειώνονται δραματικά. Μάλιστα πέρυσι, για πρώτη φορά μετά από τρεις αιώνες, ο πληθυσμός της πόλης έπεσε κάτω από τις 50.000. 
Η Βενετία βουλιάζει από τον τουρισμό - Περισσότεροι οι τουρίστες από τους μόνιμους κατοίκους της πόλης

Το ότι η Βενετία αποτελεί έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να χαροποιεί ιδιαίτερα τους κατοίκους τους, οι οποίοι, μάλιστα, υποδέχτηκαν με κρύα καρδιά την είδηση ότι η πόλη θα δεχτεί φέτος αριθμό-ρεκόρ επισκεπτών.

Διαβάστε ακόμα: Booking - Tο Passalacqua στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας είναι το καλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο για το 2023

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο αριθμός των τουριστών που πρόκειται να ταξιδέψουν φέτος στην πόλη των καναλιών δεν έχει προηγούμενο. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι την ίδια στιγμή, ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων μειώνεται δραματικά. Πέρυσι, για πρώτη φορά μετά από τρεις αιώνες, ο πληθυσμός της Βενετίας έπεσε κάτω από τις 50.000.

Πιο πρόσφατα, μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος μήνας που ο αριθμός των κλινών σε ξενοδοχεία και βραχυχρόνιες ενοικιάσεις είναι υψηλότερος από τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στη Βενετία. «Κοιτάξτε, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», δήώσε η Lidia Fersuoch από τη Βενετία στη Wall Street Journal. «Έχουμε γίνει η απάντηση της Ιταλίας στη Disneyland».

Η Βενετία ανέκαθεν αντιμετώπιζε μεγάλη εισροή επισκεπτών, ειδικά σε περιόδους αιχμής, όπως η κορύφωση του καλοκαιριού. Όμως οι αριθμοί έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και οι ντόπιοι τονίζουν πλέον ότι η πόλη βρίσκεται σε οριακό σημείο. Οι επιχειρήσεις που κάποτε εξυπηρετούσαν τους κατοίκους έκλεισαν, δίνοντας τη θέση τους σε καταστήματα με σουβενίρ και εστιατόρια που απευθύνονται στους ταξιδιώτες, ενώ ορισμένες ειδικότητες γιατρών είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν, κάτι που αναγκάζει τους κατοίκους να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ιταλία για περίθαλψη.

Η Βενετία έχει ήδη λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του υπερβολικού τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια να προσεγγίζουν τα κεντρικά νησιά. Ωστόσο, ντόπιοι ερευνητές σημειώνουν ότι όταν μεγάλα πλοία και ιδιωτικά γιοτ ταξιδεύουν μέσα στη λιμνοθάλασσα, βλάπτουν την πόλη, διαπίστωση με την οποία διαφωνεί το δημοτικό συμβούλιο. Τέλος, τον επόμενο χρόνο, η Βενετία θα χρεώνει τους ημερήσιους επισκέπτες με 5 €, κατά την περίοδο υψηλού τουρισμού.

Παρόλα αυτά, οι ντόπιοι πιστεύουν ότι τα μέτρα δεν αρκούν, χαρακτηρίζοντας τη χρέωση ως «επίδεσμο» στο πρόβλημα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν τη λήψη μέτρων υπέρ των ντόπιων, όπως φρένο στις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων όπως η Airbnb, κίνητρα για ενοικίαση ακινήτων σε Βενετούς και όρια στην κατασκευή νέων ξενοδοχείων.

Περιμένοντας τις αρχές της πόλης να αναλάβουν δράση, οι ντόπιοι φαίνεται να έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους, προσπαθώντας κυρίως να ενημερώσουν τον κόσμο για το πρόβλημα. «Φοβάμαι ότι υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες να σώσουμε τη Βενετία», είπε στην εφημερίδα ο κάτοικος Lorenzo Calvelli, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πολεμάμε κάθε μέρα».