Νίκι Λάουντα: Σε δημοπρασία το Mercedes που οδήγησε ο θρύλος της Formula 1 στο Nürburgring Race of Champions

Ένα σπάνιο Mercedes-Benz 190E 2.3-16 του 1984 που οδήγησε ο θρύλος της Formula 1, Νίκι Λάουντα, στον αγώνα των πρωταθλητών του Nürburgring βγαίνει τώρα σε δημοπρασία από τον οίκο RM Sotheby's. Η εκτιμώμενη τελική τιμή πώλησής του κυμαίνεται μεταξύ 455.000 και 569.000 δολαρίων.
Νίκι Λάουντα: Σε δημοπρασία το Mercedes που οδήγησε ο θρύλος της Formula 1 στο Nürburgring Race of Champions

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σπορ σεντάν αυτοκίνητα που βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής, το Mercedes-Benz 190E 2.3-16 ήταν ένας πύραυλος για την εποχή του, με αφοσιωμένους οπαδούς, τότε και τώρα. Το μοντέλο βασίστηκε στο δημοφιλές W201, όπως είναι εσωτερικά γνωστό στα σχεδιαστήρια της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ένα αυστηρό αλλά γοητευτικό σχέδιο του Μπρούνο Σάκο, το οποίο «γέννησε» σχεδόν 1,9 εκατ. μονάδες που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1982 και 1993.

Διαβάστε ακόμα: Με τιμή 60 εκατ. δολάρια ένα Ferrari 250 GTO αναμένεται να γίνει το ακριβότερο Ferrari που βγήκε ποτέ σε δημοπρασία

Το 190E κυκλοφόρησε και σε μια σπάνια παραλλαγή παραγωγής, η οποία διέθετε έναν 16βάλβιδο κινητήρα 2,3 λίτρων. Το μικρό σεντάν είχε, μάλιστα, τέτοιες δυνατότητες απόδοσης, που η μάρκα αποφάσισε να το παρουσιάσει στο Nürburgring Race of Champions το 1984. Ένα τέτοιο κομμάτι, που οδηγήθηκε στον αγώνα από τον τρεις φορές πρωταθλητή της Formula 1, Νίκι Λάουντα, βγαίνει στις 15 Σεπτεμβρίου σε δημοπρασία του RM Sotheby's στο Grand Hotel des Bains Kempinski, στο ελβετικό ορεινό θέρετρο Σεν Μόριτζ.

Το αυτοκίνητο αποτελεί ένα από τα 21 συνολικά μοντέλα παραγωγής που τροποποίησε για αγωνιστική χρήση η Mercedes-Benz, χαρίζοντάς τους μια αναθεωρημένη ανάρτηση και σύστημα εξάτμισης, μπροστινά φρένα τεσσάρων εμβόλων, κλωβό καμπίνας με σύστημα πυρόσβεσης, Recaro αγωνιστικά μπροστινά καθίσματα και φαρδύτερους τροχούς με αγωνιστικά ελαστικά Pirelli. Όλα προετοιμάστηκαν αποκλειστικά για τον αγώνα των 12 γύρων, μια εορταστική εκδήλωση που παραμένει θρυλική για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση παλαιών και σημερινών παγκόσμιων πρωταθλητών της Formula 1.

Εικόνα

Τελετάρχης του αγώνα ήταν ο πέντε φορές κάτοχος του τίτλου Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, ενώ μεταξύ των οδηγών βρίσκονταν εννέα από τους δώδεκα ζωντανούς πρωταθλητές της Formula 1, μαζί με άλλους, νυν και πρώην οδηγούς της Formula 1.

Στο τιμόνι των δύο από τα 20 συνολικά αυτοκίνητα που συμμετείχαν, βρίσκονταν ο Άιρτον Σένα, πρωτάρης στη Formula 1 εκείνη την εποχή, και ο Νίκι Λάουντα, παγκόσμιος πρωταθλητής το 1975 και το 1977. Σένα και Λάουντα εναλλάχθηκαν στο προβάδισμα αρκετές φορές, πριν ο Βραζιλιάνος κερδίσει με διαφορά 1,58 δευτερολέπτων. Ως νικητής, ο Σένα βραβεύτηκε με ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο βαμμένο σε βαθύ μπλε μεταλλικό χρώμα.

Εικόνα

Μετά τον αγώνα, η Mercedes-Benz μετέτρεψε ξανά τα 19 από τα 21 αυτοκίνητα, εγκαθιστώντας τους αρχικούς τους κινητήρες, και τα πούλησε ως μεταχειρισμένα αυτοκίνητα παραγωγής σε αντιπροσώπους ή VIP πελάτες. Σήμερα, μόνο δύο μοντέλα παραμένουν σε αγωνιστική κατάσταση. Το αυτοκίνητο του Σένα βρίσκεται στο Μουσείο Mercedes-Benz, ενώ το αυτοκίνητο του Λάουντα πουλήθηκε αμέσως σε έναν ιδιώτη συλλέκτη. Η αυθεντικότητά του έχει επιβεβαιωθεί από τη Mercedes-Benz Classic ενώ ο Λάουντα υπέγραψε την οροφή το 2016.

Εικόνα

Το 2018, έπειτα από μια εκτεταμένη ανασυγκρότηση στα κεντρικά γραφεία της Mercedes-Benz Classic στη Στουτγάρδη, το αυτοκίνητο αποκτήθηκε από τη συλλογή Iseli. Συνοδευόμενο από το επίσημο βιβλίο service της εταιρείας και χωρίς ρεζέρβα, το ιστορικό αγωνιστικό αυτοκίνητο, που οδηγήθηκε από τον θρύλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, εκτιμάται ότι θα πουληθεί σε τελική τιμή που θα κυμανθεί μεταξύ 455.000 και 569.000 δολαρίων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δημοπρασία μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα του RM Sotheby's.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ