Αϊνστάιν: Πώς καταρρίπτει τη βιβλική θεωρία της Δημιουργίας σε σπάνια επιστολή του που βγαίνει τώρα προς πώληση

Μια σπάνια επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν που γράφτηκε το 1950, στην οποία ο πατέρας της σύγχρονης Φυσικής απομυθοποιεί την ιστορία της βιβλικής δημιουργίας, βγαίνει για πρώτη φορά προς πώληση και μπορεί να φτάσει τα 125.000 δολάρια.
Αϊνστάιν: Πώς καταρρίπτει τη βιβλική θεωρία της Δημιουργίας σε σπάνια επιστολή του που βγαίνει τώρα προς πώληση

Μια εξαιρετικά σπάνια επιστολή που έγραψε ο θρυλικός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν και αφορά στη δημιουργία του σύμπαντος, βγαίνει για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας. Το πολύτιμο γράμμα πωλείται από την αμερικανική εταιρεία εμπορίας αυτόγραφων The Raab Collection στην τιμή των 125.000 δολάριων.

Διαβάστε ακόμα: Christie's - Σε δημοπρασία για 584.000 ευρώ χειρόγραφη επιστολή του Μότσαρτ που αποκαλύπτει την ερωτική του ζωή

Η επιστολή γράφτηκε στα γερμανικά στις 11 Απριλίου 1950, και απευθύνεται στη σύζυγο ενός γνωστού ραβίνου, την κυρία Μάρθα Μουνκ, καθηγήτρια θρησκευτικών. Στο περιεχόμενό της, ο Αινστάιν απομυθοποιεί τη βιβλική ιστορία της δημιουργίας του σύμπαντος και υπονοεί ότι ο Θεός δεν θα μπορούσε να το είχε δημιουργήσει.

Ο Αϊνστάιν μοιράζεται την άποψή του ότι ένας επιστήμονας δεν θα μπορούσε να πιστέψει στην ιστορία της δημιουργίας όπως αυτή αποδίδεται στην Τορά της Γένεσης, υποστηρίζοντας ότι η επιστήμη «αντικαθιστά και υπερβαίνει» τέτοιες θρησκευτικές αντιλήψεις.

Εικόνα

Η επιστολή γράφτηκε από τον πατέρα της σύγχρονης φυσικής ως απάντηση σε μια άλλη επιστολή που είχε στείλει η κυρία Μουνκ στον Αϊνστάιν, απευθύνοντάς του ένα ερώτημα εκ μέρους μιας ομάδας Εβραίων φοιτητών στην Αμερική. Η επιστολή της κυρίας Μουνκ στάλθηκε στα τέλη Μαρτίου του 1950, και ανέφερε «Εκ μέρους των φοιτητών μιας σειράς διαλέξεων για τη θρησκεία, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι είναι δυνατό για έναν σύγχρονο επιστήμονα να συμβιβάσει την ιδέα της δημιουργίας του κόσμου από τον Θεό, μια ανώτερη δύναμη, με την επιστημονική του γνώση».

«Το άτομο που είναι περισσότερο ή λιγότερο εκπαιδευμένο στην επιστημονική σκέψη είναι ξένο προς τη θρησκευτική δημιουργία (με την αρχική έννοια) του σύμπαντος, επειδή εφαρμόζει το πρότυπο της αιτιώδους συνθήκης σε όλα», απάντησε ο Αϊνστάιν στην επιστολή. «Αν, ωστόσο, θέλετε να ερμηνεύσετε τη Βίβλο συμβολικά (μεταφορικά), δεν είναι πλέον σαφές εάν ο Θεός στην πραγματικότητα πρέπει να θεωρηθεί ως πρόσωπο».

Εικόνα

Η επιστολή γράφτηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μια δεκαετία αφότου ο Αϊνστάιν είχε γίνει πολίτης των ΗΠΑ, έχοντας εγκαταλείψει τη Γερμανία το 1933, λίγο αφότου το ναζιστικό κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ άρχισε να διώκει τους Εβραίους.

Σύμφωνα με δήλωση της Raab Collection, η επιστολή αποκτήθηκε από απογόνους της κυρίας Μουνκ και δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ δημόσια. «Η αίσθηση που νιώθω όταν βλέπω κάτι τέτοιο, που είναι τόσο προσωπικά και τόσο επιστημονικά υποβλητικό της μεγάλης συζήτησης του 20ου αιώνα, από την πένα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, είναι απλά ενθουσιασμός», δήλωσε ο Νέιθαν Ράαμπ, πρόεδρος της Raab Collection.

Το 2018, μια άλλη επιστολή του Αϊνστάιν του 1954 που απευθυνόταν στον φιλόσοφο Έρικ Γκάτκιντ, η οποία συχνά αναφέρεται ως «Γράμμα του Θεού», πουλήθηκε σε δημοπρασία για 3 εκατ. δολάρια. Σε εκείνη την επιστολή, ο Αϊνστάιν κατέθετε τις σκέψεις του για τον Θεό, τη Βίβλο και τον Ιουδαϊσμό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν στην κυρία Μουνκ, μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα της Raab Collection.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ