Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Αυτά είναι τα πιο ακριβά διαβατήρια και βίζες στον κόσμο

Αν φέτος ετοιμάζετε ένα ταξίδι σε κάποιο μακρινό προορισμό, ίσως θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας μερικά έξτρα έξοδα.
Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Αυτά είναι τα πιο ακριβά διαβατήρια και βίζες στον κόσμο

Ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό σας, κάποια έξοδα είναι αναπόφευκτα όταν πρόκειται για ένα μακρινό ταξίδι. Τα πιο βασικά από αυτά είναι οι χρεώσεις για τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα: το διαβατήριό σας, το οποίο θα πρέπει να ανανεώνεται συνήθως κάθε δέκα χρόνια (ανάλογα με τη χώρα), καθώς και οι τουριστικές βίζες.

Διαβάστε ακόμη: Barbie: Πόσο κόστισε η blockbuster ταινία του καλοκαιριού

Τα φθηνότερα και τα ακριβότερα διαβατήρια

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Forbes, η χώρα με το πιο ακριβό διαβατήριο είναι η Αυστραλία, η οποία χρεώνει τους πολίτες 230 δολάρια για ένα νέο διαβατήριο, με ισχύ για δέκα χρόνια. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το Μεξικό, χρεώνοντας 170 δολάρια και τρίτη είναι η Ελβετία, όπου ένα νέο διαβατήριο κοστίζει 140 δολάρια. Όλα τους ισχύουν για μια δεκαετία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν με το πέμπτο ακριβότερο διαβατήριο για τους πολίτες τους, χρεώνοντας 130 δολάρια, με το Ηνωμένο Βασίλειο επτά θέσεις πιο κάτω με το 12ο ακριβότερο διαβατήριο, που κοστίζει 100 δολάρια. Όσον αφορά τα έξοδα για το ελληνικό διαβατήριο, αυτά είναι 84,40 ευρώ, με την ισχύ του να είναι για μια δεκαετία.

Εικόνα

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η χώρα με το φθηνότερο διαβατήριο είναι η Τσεχία, η οποία χρεώνει μόλις 27 δολάρια για ένα νέο δεκαετές ταξιδιωτικό διαβατήριο. Ακολουθεί η Λετονία που χρεώνει 29 δολάρια και η Ισπανία που χρεώνει 33 δολάρια.

Οι φθηνότερες και οι ακριβότερες τουριστικές θεωρήσεις

Οι τουριστικές βίζες χρησιμοποιούνται για διάφορους ταξιδιωτικούς λόγους, όπως διακοπές, επίσκεψη στην οικογένεια ή σε φίλους, εθελοντική εργασία ή αν επισκέπτεστε για μια ιατρική διαδικασία.

Στην κορυφή της λίστας των χωρών με την πιο ακριβή τουριστική βίζα βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, με μέσο τέλος από χώρα σε χώρα τα 127 δολάρια. Παράλληλα με τις τυπικές απαιτήσεις για την τουριστική θεώρηση, μπορεί επίσης να ερωτηθείτε σχετικά με τον σκοπό του ταξιδιού σας και να σας ζητηθεί να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία για την εργασία σας, την οικογένειά σας στη χώρα και ότι μπορείτε να καλύψετε τα έξοδα της επίσκεψής σας.

Η Νέα Ζηλανδία ακολουθεί αμέσως μετά, χρεώνοντας κατά μέσο όρο 106 δολάρια για μια τουριστική βίζα, αλλά μπορείτε να συμπεριλάβετε τον σύντροφό σας και τυχόν εξαρτώμενα παιδιά κάτω των 19 ετών στην ίδια αίτηση. Η γειτονική Αυστραλία βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη Νέα Ζηλανδία με μέση χρέωση 90 δολαρίων για την τουριστική της βίζα.

Ο Καναδάς καταλαμβάνει την πέμπτη θέση με μέσο τέλος θεώρησης 57 δολάρια και ακριβώς πίσω του στην έκτη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, χρεώνοντας κατά μέσο όρο 47 δολάρια για να επισκεφθείτε τις ακτές του.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκεται η Νότια Κορέα, η οποία χρεώνει κατά μέσο όρο 3 δολάρια για μια τουριστική βίζα. Δεν είναι πολύ πιο ακριβή και η Τουρκία, η οποία χρεώνει κατά μέσο όρο 13 δολάρια για την τουριστική της βίζα. Βέβαια, δεν απαιτείται βίζα από όλες τις χώρες για να εισέλθετε στην Τουρκία. Για παράδειγμα από την Ελλάδα πετάτε κανονικά για τις πόλεις της Τουρκίας, ωστόσο μπορείτε να παραμείνετε εκεί έως 90 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ