Wealth Report 2023: Πόσα χρήματα χρειάζεστε για να θεωρείστε μέλος της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ

Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Knight Frank παρουσίασε πρόσφατα την έκθεση Wealth Report 2023 η οποία περιέχει μια ανάλυση της ελάχιστης καθαρής αξίας που μπορεί να εκτοξεύσει κάποιον στο 1% του πληθυσμού της γης την παγκόσμια δηλαδή οικονομική ελίτ.
Wealth Report 2023: Πόσα χρήματα χρειάζεστε για να θεωρείστε μέλος της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ

Για όσους αναρωτιούνται πόσα χρήματα ακριβώς χρειάζεται κανείς για να γίνει μέλος της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ -του πλούσιου 1%, δηλαδή, του πληθυσμού της γης, που μοιράζεται όλα όσα κατέχει το υπόλοιπο 99%-, μια νέα έρευνα έρχεται να φέρει στο φως νέα δεδομένα.

Διαβάστε ακόμα: «Έκρηξη» πλούτου για 5 «γίγαντες» της πολυτέλειας από τη Γαλλία το 2023

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Knight Frank παρουσίασε πρόσφατα την έκθεση Wealth Report 2023 η οποία περιέχει μια ανάλυση της ελάχιστης καθαρής αξίας που μπορεί να εκτοξεύσει κάποιον στα ανώτερα κλιμάκια της κοινωνίας.

Στην κορυφή της λίστας των 25 χωρών που εξέτασε η έρευνα βρίσκεται το Μονακό, όπου θα χρειαστεί κανείς 12,4 εκατ. δολάρια για να σπάσει το φράγμα εισόδου στο 1% των πλουσιότερων κατοίκων. Από την άλλη, σε ανάποδη ανάγνωση της λίστας, όποιος διαθέτει μόλις 20.000 δολάρια θεωρείται μεγιστάνας στην Κένυα.

Εικόνα

Το μεσογειακό κρατίδιο κερδίζει μακράν το υπόλοιπο πακέτο, με την Ελβετία να έρχεται δεύτερη με όριο 6,6 εκατ. δολαρίων. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Αυστραλία (5,5 εκατ. δολάρια), η Νέα Ζηλανδία (5,2 εκατ. δολάρια) και οι ΗΠΑ (5,1 εκατ. δολάρια). Της τελευταίας Κένυας προηγούνται οι Φιλιππίνες (57.000 δολάρια), η Νότια Αφρική (109.000 δολάρια), η Ινδία (175.000 δολάρια) και το Μεξικό (383.000 δολάρια).

Το Bloomberg σημείωσε πώς τα δεδομένα υπογραμμίζουν το μεγάλο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών εθνών, εν μέρει χάρη στην πανδημία και το αυξανόμενο κόστος ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο. Το όριο στο Μονακό, για παράδειγμα, είναι περισσότερο από 200 φορές υψηλότερο από αυτό στις Φιλιππίνες.

Ενώ οι οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα αναγκάζονται να ξοδεύουν τα περισσότερα από τα εισοδήματά τους σε αγαθά όπως φαγητό και στέγαση, οι πλουσιότεροι ανάμεσά μας συνεχίζουν να γίνονται πλουσιότεροι.

Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν κερδίσει συνολικά περισσότερα από 600 δισ. δολάρια μόλις φέτος. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας, έχοντας συγκεντρώσει 41,8 δις. δολάρια σε λίγο περισσότερο από πέντε μήνες. Ο Μπερνάρ Αρνό του LVMH είναι ο δεύτερος, με 40,6 δισ. δολάρια.

«Η αυξανόμενη ανισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε να επιβάλει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε αυτήν την προνομιακή ομάδα, όπως μεγαλύτερη φορολόγηση των περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και των εκπομπών άνθρακα», δήλωσε η Φλόρα Χάρλεϊ, συνεργάτης στην ερευνητική ομάδα της Knight Frank.

Μολονότι τα ποσά που αναφέρονται στην έρευνα και αφορούν τους υπερπλούσιους του πλανήτη είναι εντυπωσιακά, αξίζει να αναφερθεί ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων με εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία μειώθηκε κατά 3,8% πέρυσι, και η ελίτ αριθμεί περίπου 580.000 άτομα. Αν, τέλος, αναρωτιέστε για την Ελλάδα, δυστυχώς δεν συμπεριλήφθηκε στην έρευνα.