«Icon»: Το πρώτο πολυτελές ηλεκτρικό γιοτ στον κόσμο που λειτουργεί αποκλειστικά με μπαταρία είναι τέκνο της BMW

Η BMW και η εταιρεία κατασκευής σκαφών Tyde παρουσίασαν ένα πολυτελές γιοτ με μηδενικές εκπομπές ρύπων στο πλαίσιο του 76ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών. Το «Icon» έχει μήκος 13 μέτρα και είναι το πρώτο σκάφος στο είδος του που λειτουργεί με μπαταρία.
«Icon»: Το πρώτο πολυτελές ηλεκτρικό γιοτ στον κόσμο που λειτουργεί αποκλειστικά με μπαταρία είναι τέκνο της BMW

Στο φετινό 76ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών έγινε μια παγκόσμια πρεμιέρα εντελώς διαφορετική από εκείνες των διεθνών ταινιών. Η BMW και η εταιρεία κατασκευής σκαφών Tyde μόλις παρουσίασαν ένα πολυτελές γιοτ με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, το «Icon» είναι «το πρώτο θαλάσσιο σκάφος που λειτουργεί με μπαταρία στο είδος του», έχει μήκος 13 μέτρα και μπορεί να φτάσει τους 30 κόμβους χωρίς εκπομπές άνθρακα.

Διαβάστε ακόμα: Zeam: Το πρώτο ηλεκτρικό ferry boat αυτόνομης πλοήγησης στον κόσμο είναι γεγονός

Ανεπτυγμένο από τους ανθρώπους στο στούντιο Designworks της γερμανικής φίρμας, το σκάφος διαθέτει μια επίπεδη γάστρα με μια ελαφριά υπερκατασκευή που μοιάζει με origami. Τα σύγχρονα φωτιστικά LED διατρέχουν την πλώρη και την πρύμνη για να προσθέσουν στη φουτουριστική αισθητική, ενώ τα εκτεταμένα γυάλινα πάνελ προσφέρουν στους επιβάτες ανεμπόδιστη θέα.

Το «Icon» είναι εξοπλισμένο με πτερύγια που εξασφαλίζουν ομαλή πλεύση με ελάχιστη αντίσταση στο νερό και μέγιστη απόδοση και ταχύτητα. Η BMW υποστηρίζει ότι η χρήση πτερυγίων μειώνει τις ενεργειακές απαιτήσεις έως και 80% σε σύγκριση με ένα συμβατικό σκάφος πλαναρίσματος.

Εικόνα

Το γιοτ είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα ισχυρό σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης που λειτουργεί με μπαταρίες υψηλής τάσης που παρέχονται από την BMW. Ένα ζευγάρι ηλεκτρικών κινητήρων 100 kW μετατρέπει τις 240 kWh ενέργειας που παρέχονται από έξι μπαταρίες BMW i3, κάτι που μεταφράζεται σε αυτονομία άνω των 50 ναυτικών μιλίων και ταχύτητα πλεύσης 24 κόμβους.

Εικόνα

Όπως κάθε καλό γιοτ, το «Icon» θα είναι εξαιρετικά άνετο. Με μέγιστο πλάτος σχεδόν 4,5 μέτρων, το νέο σκάφος διαθέτει έναν γενναιόδωρο χώρο ψυχαγωγίας στο πίσω μέρος και ένα πολύ ευρύχωρο lounge. Το σαλόνι είναι διακοσμημένο με έπιπλα επώνυμων σχεδιαστών και ένα καλειδοσκοπικό χαλί που χρησιμοποιεί μεταλλική επικάλυψη για να αντανακλά το φως του ήλιου, προσομοιάζοντας τα κύματα στη θάλασσα.

Εικόνα

Το γιοτ διαθέτει επίσης περιστρεφόμενα καθίσματα 360 μοιρών και σύστημα infotainment που βασίζεται σε tablet. Υπάρχει επίσης μια οθόνη αφής 32 ιντσών, ανάλυσης 6K στον κεντρικό σταθμό εντολών, η οποία μιμείται το λειτουργικό σύστημα BMW iDrive. Τα πάντα, από τις πληροφορίες απόστασης μέχρι την πρόγνωση καιρού, μπορούν να ανακτηθούν μέσω φωνητικών εντολών.

Εικόνα

Συμπληρωματικά, το «Icon» είναι εξοπλισμένο με σύστημα Dolby Atmos. Η BMW επιστράτευσε τον δύο φορές βραβευμένο με Όσκαρ μουσικοσυνθέτη Χανς Ζίμερ για να αναπτύξει όλους τους τόνους λειτουργίας και ένα συνοδευτικό ηχητικό χαλί.

«Οι επαναστατικές ακουστικές δημιουργίες που δημιουργήθηκαν από τον συνθέτη του Χόλιγουντ αποτελούν το soundtrack μιας νέας εποχής στην απόλαυση των βιώσιμων ταξιδιών στο νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά η αυτοκινητοβιομηχανία σε ανακοίνωσή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ