Σφίγγα: Μια υπερσύγχρονη βίλα στην Αίγυπτο που θυμίζει origami και αψηφά τους νόμους της φυσικής

Το τελευταίο έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου του Ισπανού Fran Silvestre αντλεί έμπνευση από τη μυθολογική φιγούρα της Σφίγγας, παρουσιάζοντας ένα πολυτελές σπίτι που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί.
Σφίγγα: Μια υπερσύγχρονη βίλα στην Αίγυπτο που θυμίζει origami και αψηφά τους νόμους της φυσικής

Όταν έρχεται ένας πελάτης στο αρχιτεκτονικό σου γραφείο και σου ζητάει να του δημιουργήσεις κάτι “μοναδικό”, τότε πρέπει οι ιδέες σου να μην έχουν όρια. Να σκέφτεσαι “έξω από το κουτί”, παρουσιάζοντας ένα πρότζεκτ, που όσο δύσκολο κι αν δείχνει, να καταφέρει να τον ενθουσιάσει. Αυτό ακριβώς έκανε και ο γνωστός Ισπανός αρχιτέκτονας Fran Silvestre, όταν ένας πλούσιος πελάτης από την Αίγυπτο του ζήτησε να κατασκευάσει ένα πολυτελές σπίτι στο Κάιρο, το οποίο να έχει πάνω του “κάτι από τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό”.

Διαβάστε ακόμη: Μάικλ Τζόρνταν: Πωλείται το σακάκι του Μάικλ Τζόρνταν από τη «χρυσή» Dream Team των Ολυμπιακών Αγώνων του '92

Ο αρχιτέκτονας, λοιπόν, πήρε την αρχική ιδέα και την τελειοποίησε, παρουσιάζοντας τη “Σφίγγα”, μια βίλα η οποία όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, εμπνέεται από το μυθολογικό πλάσμα με το σώμα ενός λιονταριού, το ανθρώπινο κεφάλι και τα φτερά ενός πουλιού, το οποίο αποτελούσε σύμβολο της σοφίας. Η κατασκευή της βίλας έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2024, ωστόσο αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα στις φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει, πραγματικά κόβει την ανάσα.

Λεπτές κατασκευές, που μοιάζουν να στέκονται σαν από θαύμα, ακριβώς όπως τα χάρτινα κάστρα, με όλη την πολυπλοκότητα και την ευθραυστότητα που τα συνοδεύει, χωρίς η ομορφιά τους να βρίσκεται στο υλικό της κατασκευής, όσο στην τεχνική και τη δεξιοτεχνία που το κατέστησε δυνατό. Αυτά συνθέτουν το νέο και αρκετά τολμηρό εγχείρημα του γραφείου του Fran Silvestre.

Στη Σφίγγα βλέπουμε έναν διώροφο όγκο με επίπεδη οροφή που συνδέεται με ένα λεπτότερο ανώτερο επίπεδο, αλλά υψωμένο σχεδόν 15 μέτρα πάνω από το άλλο, προσβάσιμο μέσω ενός κρυφού ανελκυστήρα. Στα τρία επίπεδα της κατοικίας, δύο όροφοι συν το υπόγειο, υπάρχουν δώδεκα υπνοδωμάτια, συμπεριλαμβανομένων δύο σουιτών, δύο κουζίνες, πολλά σαλόνια, ένα σπα και ακόμη και στάβλος για τα άλογα.

Παρά το γεγονός ότι το σπίτι βρίσκεται πρακτικά πάνω στην παραλία, έχει σχεδιαστεί με μια μεγάλη εξωτερική πισίνα, με μεγάλες βεράντες και έναν κήπο για χαλάρωση κάτω από τον ήλιο. Το ανώτερο επίπεδο στεγάζει τη μεγαλύτερη σουίτα, η οποία δίνει την εντύπωση ότι αποτελεί σχεδόν μια οντότητα από μόνη της, ενώ συνεχείς λωρίδες παραθύρων στις δύο παράλληλες πλευρές κάθε όγκου πλαισιώνουν τη θέα προς τα έξω.

Όσοι για ποσό που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του έργου; Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά κάτι μας λέει ότι θα χρειαστούν αρκετά εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να το δούμε τελειοποιημένο. Όχι ότι έχει και κάποια ιδιαίτερη σημασία για τον ιδιοκτήτη του.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ